Ovanligt med legionellabakterier i bubbelpooler och andra varmvattenbassänger i huvudstadsregionen

Förekomsten av legionellabakterier i bubbelpooler och varmvattenbassänger klarlades i Helsingfors, Esbo, Vanda och Mellersta Nyland 2022. I projektet hittades legionellabakterier i ett prov.
simbassäng
Bild: Lotta Kivikoski.

Förekomsten av legionellabakterier i bassängvatten undersöks inte regelbundet. Målet med utredningen var att kartlägga bakteriernas förekomsttäthet i bubbelpooler och varmvattenbassänger. Legionellabakterier kan föröka sig i vatten- och ventilationssystem och spridas med aerosoler i luften. Legionellabakterier smittar vid inandning av aerosol. Bubbelpooler och bassänger med vattenstrålar är riskobjekt för legionella på grund av att det bildas rikligt med aerosoler, därför riktades kartläggningen framförallt på sådana.

Provtagningarna i projektet gjordes 15.2–25.5.2022. Totalt 32 prover togs från 23 objekt. Av bassängerna fanns 13 i Helsingfors, 10 i Esbo, 7 i Vanda och 2 i Mellersta Nyland. I proverna konstaterades legionellabakterier endast i en. Legionella pneumophila konstaterades i en varmvattenbassäng i Vanda. Vid ett förnyat prov konstaterades inte längre legionellabakterier.

Utifrån utredningen förekommer legionellabakterier sällan i vattnet i bubbelpooler eller andra varmvattenbassänger i huvudstadsregionen. Legionella konstaterades dock i en bassäng, det vill säga att det är möjligt att bli infekterad.

Den sjukdomsbild som legionella ger upphov till skiljer sig inte särskilt från andra infektioner i andningsvägarna, och för att diagnosticera en patient krävs laboratorieundersökning. Av denna orsak syns nästan enbart allvarliga sjukdomsfall i statistiken, och sjukdomen bedöms vara underdiagnostiserad i Finland. Av denna orsak finns det skäl att undersöka legionellabakterier i bubbelpooler och motsvarande även i framtiden.

Olägenheterna med legionella kan motverkas i vattensystem genom att använda, underhålla och rengöra systemen regelbundet. Vatten bör inte stå stilla i rörsystemen mer än nödvändigt, och oanvända delar av vattensystem bör tas ur bruk. Dessutom bör varmvattentemperaturen vara 55–65 grader Celsius och kallvattentemperaturen högst 20 grader Celsius. Tillräcklig klorhalt i badbassänger begränsar legionellabakteriernas tillväxt, och halten fri klor i bassängvattnet bör konstant överstiga 0,3 milligram per liter.