Planeringsprinciper för Munkshöjden och Talistranden förbereds

Planeringsprinciperna stöder kommande detaljplaneprojekt och områdets utveckling.
Sisäpihakortteli Munkkivuoressa.

Planeringsprinciperna stöder kommande detaljplaneprojekt och områdets utveckling. Syftet är att undersöka möjligheter till kompletteringsbyggande av området genom att samtidigt beakta områdets landskaps-, natur- och rekreationsvärden. Invånare bjuds in för att delta i utarbetandet av planeringsprinciperna exempelvis genom att besvara en kartenkät och att tillsammans med planerarna gå på en terrängpromenad.

Planeringsprinciperna för Munkshöjden och Talistranden ska styra områdets utveckling och förstärka livskraften i en alltmer tätare stad. Tyngdpunkterna för kompletteringsbyggandet finns längs Hoplaxvägen och mellan bostadsområdena i Munkshöjden och Talistranden. Eventuellt kompletteringsbyggande i de befintliga bostadskvarteren i Munkshöjden och Talistranden ska utredas i samarbete med bostadsbolagen.

Vid kompletteringsbyggandet beaktas den närliggande naturen och rekreationsområdena. För området ska en landskapsutredning utarbetas, som bland annat omfattar en granskning av landskapet och en kartläggning av ekologiska och gröna förbindelser och parkområdenas värden och särdrag. Fritidsområdena samt gång- och cykelvägarna i området ska utvecklas utifrån landskapsutredningen.

Köpcentret ska förbli det närliggande områdets kommersiella centrum. Som en del av planeringsprinciperna ska även eventuella övriga kommersiella och offentliga servicebehov kartläggas. Staden ska utreda hur den kommande snabbspårvägen på Hoplaxvägen påverkar områdets interna trafik.

Programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet för planeringsprinciperna finns framlagda för påseende 28.3–2.6.2022 på hel.fi/planer.

Delta i planeringen – besvara kartenkäten och kom med på en promenad med planerarna

Förnyelserna av Munkshöjden och Talistranden planeras tillsammans med invånarna. Målen och tidplanen för planeringsprinciperna ska presenteras i detalj på onsdag den 30 mars, som en del av evenemanget Nytt i Västra Helsingfors. Evenemanget hålls på nätet från klockan 17.00. Det exakta programmet och deltagarlänken till evenemanget finns på stadens webbsida (på finska).

Kartenkäten öppnas den 4 april och den kan besvaras fram till den 4 maj 2022. Svar önskas från alla som rör sig i områdena Munkshöjden och Talistranden och deras omgivning – såväl invånare, arbetstagare som andra som känner till området. Länken till enkäten: https://query.eharava.fi/3813(Länk leder till extern tjänst) (öppnas den 4 april).

Planerarna är dessutom anträffbara i området på onsdag den 18 maj 2022 klockan 17–19, då en gemensam promenad i området äger rum. Avfärden är från innergården till Munkshöjdens köpcentrum kl. 17. Under promenaden kan invånarna dela information och framföra sina åsikter om området och diskutera med planerarna om utgångspunkter och målsättningar med planeringsprinciperna.

Bostadsbolag som är intresserade av kompletteringsbyggandet kan kontakta planerarna direkt under våren och sommaren 2022.