Finlands största evenemang för kultur och mänskliga rättigheter, Helsinki Pride-veckan firas 28.6–4.7. Helsingfors stad är Helsinki Pride-veckans huvudsamarbetspartner. Stadshuset fungerar som veckans huvudevenemangsplats Pride House. Helsingfors stad, som flaggar för jämlikhet och jämställdhet, har ansökt om medlemskap i Rainbow Cities -nätverket.
I stadshusets flaggstänger vajar progressiva Pride-flaggor. Syftet med flaggan är att synliggöra LHBTIQ-personer samt minoriteter inom minoriteter. Förutom de bekanta vågräta ränderna har flaggan också svart och brunt samt ljusblått, ljusrött och vitt. Helsingfors var den första offentliga aktören i Finland som tog den progressiva flaggan i bruk förra året. Staden flaggar också med traditionella Pride-flaggor vid sina andra verksamhetsställen, såsom Simstadion, Britas idrottspark och Gammelstadsforsens fiskeinformation.
Helsingfors tar strävan mot jämlikhet och jämställdhet på allvar. Helsingfors vill vara en stad där de mänskliga rättigheterna förverkligas på ett övergripande plan och där ingen möter trakasserier eller diskriminering. Det här målet främjas bland annat genom ambitiösa jämställdhets- och likabehandlingsplaner på stadsnivå. Stadens personal har också en betande roll i att främja jämlikheten och jämställdheten. I början av juni gick stadens anställda We Walk With Pride-promenader i team för att visa sitt stöd för Priderörelsen.
Program runt om i staden och på nätet
Jämställdhet och likvärdighet firas runt om i staden. I stadshusets Pride House arrangeras olika slags diskussionstillfällen och möten. Dessutom visas Aleksandra Lemkes fotoutställning Meistä – About us. Modellerna på fotografierna är regnbågspersoner som bor i Finland och tillhör en ursprungsbefolkning och en etnisk eller religiös minoritet. I Pride House finns också Pride Info & Shop.
Precis som tidigare år deltar Helsingfors som samarbetspartner i genomförandet av De ungas Pride-veckan, som ordnas av Helsinki Pride. De ungas Pride House ligger i år i Vallgård, i de nya lokalerna för IrisHelsinki, det vill säga ungdomsverksamheten för regnbågsungdomar, och Spelhuset Sture. Unga erbjuds ett mångsidigt program, såsom verkstäder, diskussioner och konserter under hela veckan. Bekanta dig med De ungas Pride-programmet.(Länk leder till extern tjänst)
Navigatorn arrangerar en Instagram-liven Vad blev jag när jag blev stor? LGBTQA+ -företagarna i Navigatorn. Läs mer på Navigatorns Instagram live.(Länk leder till extern tjänst)
I biblioteken och kulturcentren firas Pride-veckan med bland annat författarbesök, filmer och Extravaganza Queer Gala. Stadsmuseet organiserar Helsinkiä queeristi-promenader och festen Tiloissa för att fira Pride. Bekanta dig med programmet under Helsingfors stads Pride-vecka.(Länk leder till extern tjänst)
Man kan på egen hand delta i en Pride-kontrollbana som Helsingfors stads idrottstjänster har planerat och genomfört. Den består av tio uppgifter där man uppmuntras att på sitt eget sätt och i sin egen familjekrets bekanta sig med Pride-teman och historien medan man motionerar på väg från en kontroll till en annan. Läs mer om Helsingfors idrottstjänsters Pride-orienteringsbana.
Alla kan delta i den virtuella paraden
Pride-paraden arrangeras virtuellt i år. Var och en kan delta i paraden på nätet, visa sitt stöd för mänskliga rättigheter och fira jämlikhet. Paraden öppnas den 28 juni och man kan delta i den från var som helst i världen fram till den 4 juli. Smågrupper, sammanslutningar och vänkretsar gör Pride synligt på gator och på webben, samt i sociala medier.
Veckan kulminerar i Helsinki Pride 2021-konserten lördagen den 3 juni, där SANNI, Tuure Boelius, Yeboyah, Benjamin, NikoLa & Pola Ivanka uppträder. Konserten leds av Cristal Snow och Lola Lorenzo. Konserten arrangeras i Black Box i Helsingfors ishall och kan följas som direktsändning i Pride Stream och på Yle Teema.
Bekanta dig med Helsinki Pride-samfundet och Pride-veckans program(Länk leder till extern tjänst) på Helsinki Pride-samfundets webbplats.(Länk leder till extern tjänst)
Helsinki Pride är Finlands största evenemang för kultur och mänskliga rättigheter. Den produceras i samverkan med några anställda, tiotals samarbetsorganisationer och otaliga frivilliga.
Evenemanget organiseras av Helsinki Pride -yhteisö, som arbetar för köns- och sexuella minoriteters rättigheter året om.
Helsingfors stad är en av Helsinki Pride-veckans huvudsamarbetspartners. Målet med samarbetet är att öka gemenskapen och delaktigheten i staden, samt öka stadsbornas kunskap om likabehandling, jämställdhet och mänskliga rättigheter.