Simhallar och lokaler för inomhusidrott som drivs av Helsingfors stad stängs, kulturcentrens föreställningar ställs in – biblioteken, museerna och ungdomsgårdarna är öppna

Lokaler för inomhusidrott och simhallar är stängda 28.12.2021–11.1.2022 för alla utom dem som deltar i ledd hobbyverksamhet för barn under 18 år.
Jätkäsaari, luistelu

Den 23 december 2021 beslöt Regionförvaltningsverket i Södra Finland om nya riktlinjer som begränsar utbudet av kultur- och fritidstjänster. På grund av dessa riktlinjer är lokaler för inomhusidrott och simhallar som drivs av Helsingfors stad stängda 28.12.2021–11.1.2022 för alla utom dem som deltar i ledd hobbyverksamhet för barn under 18 år.

Föreställningar och andra offentliga tillställningar ordnas inte under perioden 28.12–17.1 i kulturcenter, bibliotek, ungdomsgårdar och museer. Bibliotek, museer, ungdomsgårdar och kulturcentrens gallerier är öppna för besökare i alla åldrar. Syftet med dessa beslut är att behärska spridningen av coronaviruset.

Simhallar och lokaler för inomhusidrott är stängda 28.12.2021–10.1.2022

Av idrottstjänsterna som drivs av Helsingfors stad gäller stängningen lokaler för inomhusidrott och simhallar. I enlighet med Helsingfors stads princip barn och unga först gäller besluten dock inte 2004 födda och yngre (18-åringar och yngre). Därmed fortsätter ledd hobbyverksamhet för barn och unga, d.v.s. till exempel simskolsgrupper fortsätter sin verksamhet. Av 16–18-åriga unga förutsätts coronapass inomhus.


I lokaler för inomhusidrott tillåts också träning för elitidrottare i alla åldrar samt matcher, tävlingar och turneringar som omfattas av elitidrott, dock utan publik. Till skillnad från 16–18-åringar förutsätts inte coronapass av personer som omfattas av elitidrott inomhus.


Personer som deltar i FPA:s rehabilitering har också rätt att använda tjänster som erbjuds i simhallar och lokaler för inomhusidrott.

Giltigheten på kundernas säsong- och seriekort för Helsingfors stads lokaler för inomhusidrott förlängs med lika många dagar som stängningen hindrar användningen av korten.

Platser för utomhusidrott kan användas av personer i alla åldrar

Konstisbanor, konstgräsplaner och andra platser för utomhusidrott kan användas av alla. Man ska ändå komma ihåg att hålla tillräckliga avstånd och undvika trängsel utomhus och i omklädningsutrymmena.

Biblioteken är öppna för personer i alla åldrar

Biblioteken håller öppet som vanligt, men de ordnar inga offentliga tillställningar eller evenemang, såsom författarbesök eller ledd verksamhet för personer över 18 år eller familjer. Daghems- och skolgrupper kan besöka biblioteken.

Under julhelgerna är fem av Helsingforsbiblioteken öppna. På julafton är Berghälls och Richardsgatans bibliotek öppna kl. 10–16. ⁠Under helgerna kan man använda biblioteken i Degerö, Drumsö och Vik självständigt. Man kommer in till självbetjäningsbiblioteken med sitt bibliotekskort och sin PIN-kod.⁠⁠

Självbetjäningsbibliotekens öppettider:
Degerö 24–26.12 kl. 10–18 ⁠
Drumsö 25–26.12 kl. 12–18 ⁠
Vik 25–26.12 kl. 10–18⁠

Helmet-bibliotekens öppettider under julen och årsskiftet(Länk leder till extern tjänst)

Museerna håller öppet för alla  antalet kunder begränsad 

Helsingfors stadsmuseum, Sprutmästarens gård och HAM Helsingfors konstmuseum öppnar sina dörrar för kunder efter julhelgerna, HAM redan på annandag jul den 26 december och stadsmuseet och Sprutmästarens gård den 27 december. 


För att säkerställa hälsosäkerheten begränsar vi antalet kunder i museet. Dessutom kräver vi coronapass av alla som fyllt 16 år. 


På nyårsafton den 31 december är stadsmuseet och Sprutmästarens gård öppna kl. 11–15 medan HAM är öppet kl. 11.30–17. Museerna är stängda på nyårsdagen den 1 januari. Museerna är öppna på trettondagen den 6 januari. 

Inga evenemang, guidningar eller verkstäder ordnas på museerna under perioden 28.12.2021–17.1.2022.

På ungdomsgårdarna fortsätter verksamheten som normalt

Ungdomsgårdarna håller öppet som vanligt för unga i alla åldrar. På ungdomsgårdarna ordnas inga föreställningar, evenemang eller andra offentliga tillställningar under perioden 28.12.2021–17.1.2022.

Ungdomsgårdarna håller öppet efter julhelgerna. Under julhelgerna är bland annat Jakobacka ungdomsgård och Tattarmossens motorhall öppna. Öppettiderna för alla Helsingfors ungdomsgårdar finns på adressen: nuorten.helsinki/sv/platser-och-saker-att-gora/vara-platser/(Länk leder till extern tjänst)

Kulturcentren håller öppet med begränsningar

Inga föreställningar ordnas på kulturcentren under perioden 28.12–17.1. Ledd hobbyverksamhet ordnas endast för 2004 födda och yngre (18-åringar och yngre), inte för familjegrupper. Av 16–18-åriga unga förutsätts coronapass inomhus. Kulturcentrens gallerier är öppna för personer i alla åldrar.

De allmänna hälsosäkerhetsanvisningarna följs fortfarande

I alla inomhuslokaler som drivs av Helsingfors stad rekommenderas det att 12 år fyllda ska använda ansiktsmask såvida inte hälsoskäl förhindrar detta. Dessutom ska man iaktta god handhygien samt hålla tillräckliga avstånd till andra när man vistas inomhus.

Mer
om ämnet

Helsingfors – aktuellt om coronaviruset