Smedsbacka i Malm planeras till en naturlig och byliknande miljö

I Nedre Malm, det nuvarande låghusområdet i Smedsbacka och radhuskvarteret på Vindobackavägen, planerar vi för att öka effektiviteten i bostadsbyggandet. Samtidigt utreder vi möjligheten att placera närservice, såsom daghem och småskaliga affärslokaler i området och utvecklar rekreationsrutterna i Smedsbackaparken. Utgångspunkterna för ändringen av områdets stadsplan diskuteras vid ett online-evenemang måndagen den 6 mars 2023.
Flygbild av Smedsbackas nuvarande bostadsområde i Malm.
Bild: Helsingfors stad

Smedsbacka ligger i Nedre Malm, mellan Malms centrum och Malms flygplats. För närvarande består planeringsområdet av tvåvåningshus, ett kvarter med radhus på Vindobackavägen och Smedsbackaparken.

Nya byggnader planeras på nuvarande bostadsområden i Smedsbacka

I Smedsbacka är målet att skapa ett nytt naturnära bostadsområde, som består av flerbostadshus och ligger nära Malms mångsidiga tjänster. I planen granskas rivningen av nuvarande byggnader. Förnyelsen kan leda till en framtida befolkning på mellan 1500–1750 invånare. Målet är att möjliggöra en mångsidig och högkvalitativ blandning av bostäder, med en mängd olika byggnadstyper och ägandeformer. Syftet med planeringen är att skapa en byliknande stämning i området.

Syftet är att öka trivseln och den biologiska mångfalden på gårdarna och i det omgivande området genom att utnyttja bergen och träden i området. Gårdarna planeras så att de är rymliga. Byggnader och gårdar planeras för att dra nytta av skillnaderna i den sluttande terrängen, landskapet och vyerna. Reservationen för daghemstomten är placerad i ett tryggt och lugnt område och dess gård vetter i en bra riktning.

Gatuområdena kommer att förbättras för gång- och cykeltrafik, vilket kan kräva en liten breddning av befintliga gator. Parkeringen kommer att anpassas till området genom miljövänliga och utrymmessnåla lösningar. Byggnader som vetter mot gatorna ger möjlighet till skyddade och fridfulla innergårdar och gaturum i bystil med varierande vyer.

Gasgrid-gasledningen, som löper längs kanten av Smedsbackaparken, medför begränsningar för byggandet, som kommer att klarläggas i takt med att planeringen framskrider. Byggnads- och gårdslösningarna påverkas också av bullret från trafiken på Ring I.

Flygbild av Smedbacka i Malm med planeringsområde med vit ritning.
Smedsbackas planeringsområde är märkt med vitt. Bild: Helsingfors stad

Smedsbackaparken har historia och natur

I Smedsbackaparken finns befästningar från första världskriget och värdefulla skogsområden. I området hittas också flygekorrens kärnområden. Den befintliga Smedsbackaparken kommer därför att utvecklas på ett försiktigt sätt som bevarar värdet av fästningarkitekturen, naturskogen och djurlivet. Det finns dock ett behov av att utveckla stigar för friluftsliv i parkområdet i takt med att befolkningen ökar, samtidigt som man bör bevara värdefulla områden genom att styra gången längs stigarna. Även i det nuvarande Smedsbacka kvartersområdet utreds placeringen av småskalig verksamhet med tanke på lokala sport- och fritidsaktiviteter.

Delta i online-evenemanget för invånarna 6.3.2023

Projektets utgångspunkter och planeringsprocessen presenteras vid ett online-evenemang för invånarna måndagen 6.3.2023 klockan 17.00–17.45. Mer information och en länk för att delta i evenemanget finns på hel.fi/asukastilaisuudet (på finska). Evenemanget spelas in och inspelningen kommer att vara tillgänglig på Helsingfors stadsmiljös YouTube-kanal(Länk leder till extern tjänst) under två veckor. Man kan bekanta sig med programmet för deltagande och bedömning mellan 6.3–24.3.2023 på adressen hel.fi/planer.

Planerna presenteras också senare på våren på online-evenemanget Uutta Koillis-Helsinkiä 24.5.2023. Planförslaget ska göras tillgängligt för påseende i början av år 2024. Dessa deltagandemöjligheter kommer att tillkännages separat.