Stabiliseringen av löneutbetalningarna i Helsingfors framskrider enligt målen

Helsingfors stads löneutbetalningar kan kunnat stabiliseras enligt målen. Ekonomiförvaltningstjänsten Talpa som ansvarar för löneberäkningen korrigerar fler lönefel än vad som uppstår. Årets korrigeringsskuld, alltså lönefelen som inte korrigerats inom fem vardagar, ökar inte längre.
Kaupungintalo.
Bild: Sakari Röyskö

I mars–april har i genomsnitt 3,4 procent av lönespecifikationerna innehållit nya lönefel, vilket är i linje med etappmålet för stabiliseringen av löneberäkningen. Utvecklingsarbetet för att minska lönefelen framför allt inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn samt sektorn för fostran och utbildning fortsätter. Utvecklingsarbetet omfattar bland annat utveckling av de processer, arbetssätt och verktyg som påverkar löneutbetalningen samt minskning av det manuella arbetet.

Beredskap inför eventuella utmaningar under sommaren och semesterperioden

Staden har identifierat och förutspått eventuella utmaningar i löneutbetalningen som sommaren och semesterperioden kan medföra.

Under våren och sommaren kommer det att komma exceptionellt många lönehöjningar till stadens medarbetare. För att löneutbetalningarna ska gå smidigt och för att man ska kunna besvara löntagarnas kontakter hålls inom kundtjänsten en stor personalstyrka även under semesterperioden. Staden förutsätter också att Sarastia Oy som levererat lönesystemet har en plan för sommaren.