Staden och trossamfund vädjar: Var och en har rätt att leva i Helsingfors utan rädsla, trakasserier eller diskriminering

De senaste veckorna har man sett de fulaste, grymmaste och dystraste sidorna i världen, och av människans natur. De uppskakande händelserna i Mellanöstern skapar ängslan och väcker starka känslor.
Borgmästare Juhana Vartiainen (5:te från vänster) och representanter för styrelsen för RESA-forumet rf Religionernas samarbete. Bild:
Borgmästare Juhana Vartiainen (5:te från vänster) och representanter för styrelsen för RESA-forumet rf Religionernas samarbete. Bild: Helsingin kaupunki / Helsingfors stad / City of Helsinki

Helsingfors eller helsingforsarna är inte parter i konflikten. Ingen stadsbo ska på grund av sin tro eller etniska bakgrund göras ansvarig för händelser, som han eller hon inte har kunnat påverka.

Men vi har ändå på den senaste tiden fått höra oroande meddelanden om att många människor i Helsingfors måste vara rädda eller höra skymfer på grund av sin bakgrund eller religionen som de representerar.

Alla slag av diskriminering, hot och skrämsel måste fördömas så strikt som möjligt. Ingen i Helsingfors ska behöva vara rädd eller uppleva diskriminering, för att inte nämna hot om våld.

Helsingfors är en stad där alla människor kan leva i fred tillsammans oavsett sitt trossamfund och sin etnisk bakgrund. Det ger vi inte avkall på.

Vi vädjar till alla helsingforsare, alla trossamfund och alla etniska och politiska grupper – till alla. Även i svåra stunder måste vi utan avkall respektera varandra, respektera humanitet. Låt oss arbeta tillsammans för ett bättre Helsingfors. För en stad som alla kan känna som sin egen, där alla kan leva utan rädsla. 

Helsingfors den 19 december 2023

Juhana Vartiainen 
Helsingfors borgmästare 

Styrelsen för RESA-forumet rf Religionernas samarbete: 

Fader Heikki Huttunen, ordförande för RESA-forumet, Ekumeniska Rådet i Finland, Ortodoxa kyrkan i Finland 
Gölten Bedretdin, vice ordförande för RESA-forumet, Ordförande för Suomen Islam-seurakunta  
Yvonne Westerlund, vice ordförande för RESA-forumet, Centralrådet för de Judiska församlingarna i Finland  
Timo Koponen, vice ordförande för RESA-forumet, Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga  
Irma Rinne, styrelsemedlen för RESA-forumet, Suomen Buddhalainen Unioni  
Laura Huovinen, å vägnar vice medlem Jyri Komulainen, Ustyrelsemedlen för RESA-forumet, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland  
Gurmann Saini, styrelsemedlen för RESA-forumet, Hinduforum i Finland  
Katri Kuusikallio, verksamhetsledare för RESA-forumet