Flyttningsrörelsen till Helsingfors från annat håll i Finland har återställts på samma nivå som före corona

Antalet personer som flyttade till Helsingfors från annat håll i Finland i januari–juli 2024 var större än under den motsvarande perioden i fjol. Uppgifterna baserar sig på de förhandsuppgifter om befolkningsförändringar som Statistikcentralen upprätthåller.
Graafinen kuvaaja Helsingin muuttovoitosta ja -tappiosta tammi-heinäkuussa 2019-2024.

Den inhemska flyttningsrörelsen var lite över 2 000 personer positiv under januari–juli vad gäller Helsingfors. Antalet var cirka 600 personer större än i januari–juli 2023, men på samma nivå än i mitten av 2010-talet. Antalet personer som flyttade till Helsingfors alltså ökade, medan antalet personer som flyttade från Helsingfors till en annan ort i Finland minskade lite jämfört med fjolåret.

Flyttningsrörelsen från utlandet minskade lite

Inflyttning från utlandet är fortfarande hög men något mindre jämfört med två föregående år. Helsingfors fick flyttningsvinst på cirka 3 000 personer från utlandet i januari–juli medan antalet under den motsvarande perioden i fjol var rekordhögt 4 600. Förändringen jämfört med fjolåret är en följd av det minskade antalet invandrare.

Både den inhemska och utländska migrationen omfattar finska och utländska medborgare. Förhandsuppgifterna innehåller inte närmare uppgifter om migranternas bakgrund.

Naturlig befolkningstillväxt större än i fjol

Naturlig befolkningstillväxt, det vill säga skillnaden mellan födda och döda, var större än i fjol, 590 personer. I Helsingfors föddes 3 690 barn före utgången av juli medan antalet var lite över hundra barn mindre i fjol. Antalet var dock betydligt mindre än 2020–2021.

Befolkningen i Helsingfors uppgick vid utgången av juli till cirka 680 000 personer.

Alla uppgifter i denna nyhet baserar sig på en förhandsstatistik om befolkningsförändringar som Statistikcentralen framställer. Uppgifterna kan ändras i den officiella befolkningsstatistiken som publiceras i början av 2025.

Du kanske är intresserad av