Staden söker lösning för genomfarten på Paciussvängen

Helsingfors planerar förändringar till trafiken i Lillhoplax. Planen är att stänga av Paciussvängen för biltrafik.
Kapea katu, jonka reunalla pysäköityjä autoja. Auto ajaa toista reunaa. Pyöräilijä ajaa keskellä katua.

Helsingfors planerar förändringar till trafiken i Lillhoplax. Planen är att stänga av Paciussvängen för biltrafik. Dessutom planeras till Tilkkalänken och Ridvägen cykelleder som ska ansluta till cykelleden Bölebanan. Om gatuplanerna hålls torsdagen den 22 september 2022 kl. 17–18.30 ett invånarmöte i Teams.

Målet är att freda området från genomfartstrafik

Syftet med planen är att ta bort genomfartstrafiken mellan Mannerheimvägen och Paciusgatan och att skapa lugn på gatorna i Lillhoplax. Avstängningen av Paciussvängen för biltrafiken skulle ske i närheten av Tilkgatans och Tilkkalänkens korsning. Avstängning av gatan innebär att biltrafiken till Paciussvängen endast kommer söderifrån från Paciusgatan.

Avstängningen av Paciussvängen beräknas minska trafikvolymerna avsevärt på de lokala gatorna i södra och mellersta delen av Lillhoplax, vilket har en positiv inverkan på trivsamheten och trafiksäkerheten i området. Minskningen av trafikvolymerna har också en positiv inverkan på den planerade cykelleden Bölebanan som går via Lillhoplaxparken och Tilkkalänken till Ridvägen.

Förslaget bygger på Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 som betonar främjandet av hållbara färdsätt genom att öka gång-, cykel- och kollektivtrafikens andelar.

Respons på störande genomfartstrafik från området

Paciussvängen är en 550 meter lång så kallad lokal uppsamlingsgata i södra delen av Lillhoplax och i stadsdelen Mejlans, och dess hastighetsbegränsningen är 30 km/h. Tillsammans med Tilkgatan och Korpasbackavägen bildar gatan en två kilometer lång förbindelse från Paciusgatan ända till Vichtisvägen.

Paciussvängen används mycket för genomfartstrafik till Mannerheimvägen och vidare till Skogsbackavägen och rutten anses vara en smidig genväg förbi den livligt trafikerade Labbackavägen och första delen av Vichtisvägen. Många kör rutten också i den andra riktningen, från Mannerheimvägen till Paciusgatan.

Baserat på respons från boende orsakar genomfartstrafiken betydande störningar och otrygghet. För att minska genomfartstrafiken har gatan bland annat upphöjda korsningar och gatans östra ände har gjorts smalare och har bara en körfil. Genomfartstrafiken är mest störande på Paciussvängen och Tilkgatan som trots lösningarna för att minska hastigheterna utgör en attraktiv genväg genom området.

Antalet fordon på Paciussvängen minskar tydligt

I och med att genomfartstrafiken uteblir uppskattas biltrafiken på gatorna minska och trafiksäkerheten på Paciussvängen förbättras avsevärt. I dagsläget är trafikvolymen i norra delen av Paciussvängen 2 400 fordon per dygn. Enligt experternas uppskattning kommer att antalet fordon att minska till mindre än 200 fordon per dag.

Avstängningen av Paciussvängen försämrar i någon mån åtkomligheten till Lillhoplax och trafikeringen av området med bil. Eftersom man i framtiden inte kommer att kunna köra med bil från Paciussvängen till Tilkgatan eller Tilkkalänken, får genomfartstrafiken en längre resväg. Under rusningstid förlängs restiderna mest för trafikanter från Munksnäs till de centrala delarna av Lillhoplax och från Skogsbackavägen till södra delen av området. På dessa sträckor kommer restiden att öka med 2–6 minuter jämfört med idag. Enligt uppskattning kommer genomfartstrafiken att förflyttas från Paciussvängen främst till Stockholmsgatan eller till rutten Hoplaxvägen –Vichtisvägen–Mannerheimvägen, som är så kallade huvudgator i gatuklassificeringen.

Webbmöte för allmänheten 22 september

Utkasten till gatuplanerna presenteras för allmänheten på ett Teams Live-möte torsdagen den 22 september 2022 kl. 17–18.30. Du kan förbereda dig för mötet genom att bekanta dig med Helsingfors stads anvisning Så här deltar du på ett Teams live-möte (sidans innehåll är på finska). Länken till mötet är https://bit.ly/tilkanvierto-ratsastie.(Länk leder till extern tjänst)

På invånarmötet går vi igenom utgångspunkterna för planeringen och presenterar de preliminära gatuplansutkasten och en bedömning av effekterna av avstängningen av Paciussvängen. Under mötet kommer de boende också att ha möjlighet att ställa frågor och dela med sig av sina åsikter till planerarna.

Gatuplansutkastet finns också tillgängligt under perioden 14.9–4.10.2022 på Helsingfors stads webbplats https://www.hel.fi/helsinki/sv/boende-och-miljo/planlaggning/aktuella (under Gatu- och parkplaner).

Målet är att gatuplanerna ska godkännas under 2022 och att byggstart sker under våren 2023.

Karta över området

På bild Tilkalänken. Bild av Jari Hurskainen.