Stadsfullmäktige behandlade initiativ från ungdomar

Vid sammanträdet den 2 november behandlade stadsfullmäktige initiativ från ungdomar från januari–juni. Med initiativ från ungdomar avses initiativ som helsingforsungdomar i åldern 13–17 år har tagit i frågor som gäller stadens verksamhet.
Kaksi henkilöä istuu lattialla.
Bild: Katja Tähjä

Syftet med rätten för ungdomar att komma med initiativ är att uppmuntra dem att delta i det samhälleliga beslutsfattandet. Initiativen besvaras av antingen borgmästaren eller den biträdande borgmästaren för den sektor vars verksamhet initiativet handlar om.

Under perioden januari–juni lämnade ungdomarna in 11 initiativ. Initiativen gällde bland annat platser att hänga på, klubbverksamhet för högstadieelever efter skolan och främjande av mental hälsa med anonymt kamratstöd. Fullmäktige antecknade initiativen.

I mars tillsatte kanslichefen en arbetsgrupp för att reformera initiativsystemet för ungdomar. Arbetsgruppen söker lösningar för att förenkla initiativbehandlingen och fastställer en gemensam praxis för alla sektorer för hur initiativen ska besvaras. I arbetsgruppen ingår två av ungdomsrådets ledamöter.

Fullmäktige godkände projektplanen för ombyggnad av Åggelby ishall och renovering av servicebyggnaden

Stadsfullmäktige godkände dessutom projektplanen för ombyggnad av Åggelby ishall och renovering av dess servicebyggnad. Projektets maximipris uppgår sammanlagt till närmare 20,7 miljoner euro exkl. moms i kostnadsnivån för april 2022.

Planen gäller ombyggnad av Åggelby ishall, som färdigställdes 1984, och renovering av servicebyggnaden, som blev färdig 1976. Små renoveringsarbeten har gjorts tidigare, men en omfattande renovering eller ombyggnad har inte genomförts. I projektet förnyas bland annat installationstekniska system som har nått slutet på sin livscykel och energieffektiviteten förbättras. Ombyggnadsarbetena av ishallen och servicebyggnaden ska utföras under åren 2024–2025.