Stadsfullmäktige behandlar val av biträdande borgmästare och förtroendevalda

Vid sitt sammanträde onsdagen den 14 juni gör stadsfullmäktige flera personval, exempelvis väljer en biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn. På föredragningslistan finns även några byggnadsprojekt, exempelvis en utbyggnad av Kvarnbäckens central för hälsa och välbefinnande.
Vid kommunfullmäktiges sammanträde i fullmäktigesalen sitter fullmäktige på sina platser.
Vid sitt sammanträde onsdagen den 14 juni gör stadsfullmäktige flera personval, exempelvis väljer en biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn. Bild: Pertti Nisonen

Ledamöterna väljer stadsfullmäktiges ordförande samt första och andra vice ordförande. Dessutom utser fullmäktige femton ledamöter i stadsstyrelsen och deras personliga ersättare och på motsvarande sätt nio ledamöter i stadsstyrelsens koncernsektion och deras personliga ersättare.

Fullmäktige ska också bevilja Nasima Razmyar, biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn, avsked från uppdraget som biträdande borgmästare och välja Johanna Laisaari, som är ersättare i stadsfullmäktige, barnrättsjurist, ordförande i Finlands Föräldraförbund och generalsekreterare för den nationella barnstrategin, till Razmyars efterträdare.

Utbyggnad av Kvarnbäckens central för hälsa och välbefinnande

Stadsfullmäktige ska godkänna en utbyggnad av Kvarnbäckens central för hälsa och välbefinnande, som inkluderar utbyggnaden, metrons biljetthall, en utbyggnad av parkeringshallen, en servicegård och ändringsarbeten i den nuvarande hälsostationen. Dessutom torde fullmäktige godkänna projektplanen för ombyggnad av Georgsgatans simhall.

På Malmgårdstoppens område i Kårböle planeras rekreationstjänster som beaktar naturvärdena, såsom friluftsleder, en större plats för utomhusmotion och kafé- och restaurangtjänster. Fullmäktige ska godkänna en detaljplan och en detaljplaneändring för att utveckla området.

Vid sammanträdet behandlas också ett flertal motioner av fullmäktigeledamöter och initiativ av kommunmedlemmar.

Stadsfullmäktiges sammanträde börjar klockan 18 och kan följas i direktsändning på Helsingforskanalen eller på plats i stadshuset (ingång vid Sofiegatan 3). Sammanträdet kan också ses senare som inspelning på Helsingforskanalen. Sammanträdet diskuteras på Twitter med hashtaggen #helvaltuusto. Alla beslut från stadsfullmäktiges sammanträde 14.6 kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på sidan med stadsfullmäktiges beslutshandlingar.