Stadsfullmäktige diskuterade hyreshöjningar och bostadspolitiska utmaningar vid frågestunden

Helsingfors stadsfullmäktige samlades den 16 augusti till höstperiodens första sammanträde. Vid frågestunden diskuterades hyreshöjningar vid stadens bostäder, åtgärder för att svara mot social-, bostads- och arbetskraftspolitiska utmaningar samt elektroniska tjänster inom småbarnspedagogiken.
Helsingfors stadsfullmäktige samlades den 16 augusti till höstperiodens första sammanträde. Bild: Sakari Röyskö
Helsingfors stadsfullmäktige samlades den 16 augusti till höstperiodens första sammanträde. Bild: Sakari Röyskö

Fullmäktigeledamoten Elisa Gebhard (SDP) ställde en fråga om Helsingfors stads bostäder Ab:s (Heka) hyreshöjningar och fullmäktigeledamoten Tuomas Rantanen (Gröna) om stadens åtgärder för att svara mot social-, bostads- och arbetskraftspolitiska utmaningar. Frågorna besvarades av borgmästare Juhana Vartiainen (Saml).

Fullmäktigeledamoten Anniina Iskanius (Saml.) frågade om elektroniska tjänster inom småbarnspedagogiken. Biträdande borgmästaren för fostrans- och utbildningssektorn Johanna Laisaari (SDP) svarade på frågan.

Hela diskussionen kan ses från och med 17.8 på Helsingforskanalen. Frågestunden tolkades till finskt teckenspråk och simultantolkades dessutom till tre språk på prov.

Området för Rönnbacka köpcentrum förnyas

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändringen för södra delen av Rönnbacka köpcentrum. Detaljplaneändringen gäller en nuvarande affärstomt, två parkeringstomter och gatuområden på den mest centrala platsen i Rönnbacka. Målet är att förnya centrumkvarteret med moderna affärsbyggnader och få till stånd ny bostadsproduktion i området på ett sätt som passar in i Rönnbackas värdefulla stadsbild från 1960-talet. Samtidigt granskas hur förbindelserna för fotgängare och cyklister fungerar i området.

Områdets nya bostadsvåningsyta uppgår till 9 200 m² och invånarantalet uppskattas öka med 230.