Stadsfullmäktige godkände ombyggnad av Georgsgatans simhall samt utbyggnad av Kvarnbäckens central för hälsa och välbefinnande

Vid sitt sammanträde 14.6 utnämnde stadsfullmäktige också Johanna Laisaari till ny biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn samt valde ett presidium för stadsfullmäktige och ledamöter till stadsstyrelsen och dess sektioner.
Georgsgatans simhall är en kultur- och byggnadshistoriskt viktig byggnad. Bild: Konsta Linkola
Georgsgatans simhall är en kultur- och byggnadshistoriskt viktig byggnad. Bild: Konsta Linkola

Stadsfullmäktige godkände en projektplan för ombyggnad av Georgsgatans simhall. Planen gäller en funktionell och teknisk ombyggnad av simhallen från 1928.  Största delen av de tekniska systemen i Georgsgatans simhall har nått slutet av sin livscykel och konstruktionerna motsvarar byggnadens ålder. Byggnadens skyddsvärden beaktas i ombyggnaden.

Georgsgatans simhall är ritad av arkitekt Väinö Vähäkallio. Invigningen ägde rum den 4 juni 1928. Byggnaden var då den färdigställdes Finlands första simhall och förblev länge den enda simhallen i Finland. Georgsgatans simhall är en kultur- och byggnadshistoriskt viktig byggnad och i fråga om interiören av ett alldeles exceptionellt stort arkitektoniskt värde.

Byggkostnaderna uppgår till cirka 21,9 miljoner euro.

Stadsfullmäktige godkände utbyggnad av Kvarnbäckens central för hälsa och välbefinnande

Projektplanen gäller byggnation av en utbyggnad till den nuvarande huvudhälsostationen i Kvarnbäcken, som blev klar 2012. Samtidigt görs ändringsarbeten i den nuvarande hälsostationsbyggnaden. Dessutom byggs en ny biljetthall för metron och en servicegård och parkeringshallen byggs ut. Utbyggnadsdelen av centralen för hälsa och välbefinnande byggs delvis ovanför metrospåren.

Enligt social-, hälsovårds- och räddningssektorns gällande servicenätverksplan placeras två centraler för hälsa och välbefinnande i östra Helsingfors: Kvarnbäcken och Nordsjö. I Kvarnbäckens central placeras funktionerna från Gårdsbacka och Stensböle hälsostationer. Dessa hälsostationers nuvarande lokaler uppfyller inte de nutida kraven och det inte är möjligt eller lönsamt att bygga om dem. Projektet är brådskande, eftersom utbyggnaden i Kvarnbäcken ska stå färdig innan Gårdsbacka hälsostation rivs.

Invånarantalet i centralens serviceområde uppskattas uppgå till cirka 80 000 år 2035 och cirka 360 personer kommer att arbeta i den nya centralen.

Fullmäktige utsåg nya förtroendevalda

Stadsfullmäktige beviljade Nasima Razmyar (SDP), biträdande borgmästare för fostrans- och utbildningssektorn, avsked från uppdraget som biträdande borgmästare och valde Johanna Laisaari (SDP) till ny biträdande borgmästare för sektorn. Laisaari är barnrättsjurist, ordförande i Finlands Föräldraförbund rf och generalsekreterare för den nationella barnstrategin.

Till stadsfullmäktiges ordförande valdes Reetta Vanhanen (Gröna). Till första vice ordförande valdes Harry Bogomoloff (Saml) och till andra vice ordförande Ville Jalovaara (SDP).

Stadsfullmäktige valde dessutom ledamöter till stadsstyrelsen och dess koncernsektion och näringslivssektion.