Stadsfullmäktige godkände projektplan för Kronbergsstrandens servicekvarter

Stadsfullmäktige sammanträdde den 5 april och godkände en projektplan för Kronbergsstrandens servicekvarter, en projektplan för centraliserade utrymmen för förvaring av avlidna och en detaljplaneändring för Södra Postparken i Böle.
Illutstration av Kronbergsstrandens servicekvarter. Bild: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy
Illutstration av Kronbergsstrandens servicekvarter. Bild: Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy

Projektplanen för Kronbergsstrandens servicekvarter gäller en nybyggnad. Området förnyas, och där behövs nya lokaler för småbarnpedagogiken, den grundläggande utbildningen samt ungdoms- och idrottstjänsterna.

Ungdomstjänsterna får lokaler som passar för mötes- och hobbyverksamhet och som möjliggör självständig och klubbliknande verksamhet för ungdomar. Lokalerna betjänar även invånarbruk och områdets föreningsverksamhet. I idrottscentret ingår en bollspelssal i full skala och en gymnastiksal med omklädningsrum.

En arkitekturtävling för inbjudna arkitekter ordnades för planering av servicekvarteret år 2020. Planeringen har avancerat utifrån det vinnande förslaget.

Maximipriset för byggkostnaderna exklusive mervärdesskatt är cirka 69 miljoner euro i kostnadsnivån för juni 2022.

I Postparken byggs bostäder för cirka 3 800 invånare och kontorslokaler för cirka 2 000 anställda

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för Södra Postparkens område i Böle. Södra Postparken har planlagts som ett blandat affärs- och servicecentrum samt ett bostadsdominerat innerstadsområde i enlighet med Generalplan 2016 för Helsingfors. Detaljplanelösningen möjliggör bostäder för cirka 3 800 invånare och kontorslokaler för cirka 2 000 anställda. 

Bostadskvarteren placeras i den mellersta delen av området och vid kanten av Centralparken. I södra delen av området byggs ett affärscentrum. Postis kontorsbyggnad förblir på sin nuvarande plats.

Nybyggnad för förvaring av avlidna i Malm

Fullmäktige fastställde en projektplan för en nybyggnad för centraliserad förvaring av avlidna vid Malms begravningsplats. Lokalerna kommer att användas av social-, hälsovårds- och räddningssektorn och ägas av staden. Staden arrenderar ett outbrutet område vid Malms begravningsplats för byggnaden av Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Det kommer att finnas plats för 275 avlidna i de centraliserade utrymmena och de blir Helsingfors största förvaringsplats för avlidna. Nybyggnaden består av en böljande byggnadsmassa i en våning och en högre byggnadsdel där tornen finns. Tornen utgör ett synligt element i stadsbilden.

Staden har ett behov av projektet, eftersom det råder konstant utrymmesbrist i kylförvaringen av avlidna i Helsingfors. Allt fler personer avlider i Helsingfors då befolkningen ökar och åldras.

 

Stadsfullmäktige behandlade dessutom Gröna fullmäktigegruppens gruppmotion om hur staden kan frigöra sig från rysk fossil energi samt om en ägarpolitisk beredning gällande samkommunen HRT.