Stadsfullmäktige valde kanslichef och behandlade miljörapport

Stadsfullmäktige valde vid sitt sammanträde den 13 september Jukka-Pekka Ujula, ekonomie och politices magister, till tjänsten som Helsingfors kanslichef. Kanslichefen är Helsingfors stads högsta tjänsteinnehavare. Tjänsten tillsätts för en tidsperiod på sju år.
Helsingin kaupunginvaltuutettuja istuntosalissa.
Bild: Sakari Röyskö

Stadsfullmäktige behandlade vid sitt sammanträde även Helsingfors miljörapport för 2022. Fullmäktige antecknade rapporten. Miljörapporten är stadskoncernens gemensamma handling, som beskriver hur stadens miljömål framskrider, hur stadens verksamhet påverkar miljön och hur stadens miljöpolicy verkställts.

Stadsfullmäktige godkände dessutom en ändring av förvaltningsstadgan i fråga om behandlingen av initiativ från ungdomar. Vid behandlingen av initiativ från ungdomar övergår staden till en modell, där svaret på initiativet ges av den sektornämnd eller direktion till vars befogenheter de åtgärder som föreslås i initiativet hör eller som den myndighet till vars befogenheter åtgärderna hör lyder under. Tidigare har initiativen besvarats av borgmästaren eller biträdande borgmästaren. Den nya modellen för behandlingen av och svaret på initiativet närmare verksamheten, verksamhetsmiljön och de befogenheter som hör till initiativet underlättar genomförandet av de åtgärder som föreslås.

Alla beslut och eventuella omröstningar från stadsfullmäktiges sammanträde den 13 september kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet finns på sidan med stadsfullmäktiges beslutshandlingar.