Stadsstyrelse godkände Helsingfors och Åbo städers fjärde gemensamma åtgärdsprogram för Östersjön

På sitt sammanträde 15.1 godkände stadsstyrelsen för Helsingfors stads del Helsingfors och Åbo städers fjärde gemensamma åtgärdsprogram för Östersjön och fortsätter att understödja och utveckla Östersjöutmaningens partnernätverk.
Helsingfors stadshus.
Stadsstyrelsen sammanträder på stadshuset. Bild: Kimmo Brandt

Målen i åtgärdsprogrammet för Östersjön 2024–2028 är bland annat att bekämpa övergödningen, minska skadliga ämnen, öka den biologiska mångfalden, främja en hållbar användning av haven och motverka nedskräpning.

Periodens teman är bland annat sjöfart och hamnar, markanvändning, dagvatten, övergödning, biodiversitet och nedskräpning.

Stadens sektorer beaktar åtgärdsprogrammet och dess åtgärder inom ramen för budgeten.

Detaljplaneändringar i Forsby och Nordsjö

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att fullmäktige godkänner en detaljplaneändring i Forsby. Detaljplaneändringen gäller en tomt för byggnader för undervisningsverksamhet och social verksamhet vid Hertig Johans väg 13. Detaljplanen gör det möjligt att bygga en tillbyggnad för skolan och daghemmet och bygga ut daghemmets gårdsområde mot parken norr om tomten.

Stadsstyrelsen beslutade också föreslå att fullmäktige godkänner en detaljplaneändring i Nordsjö. Detaljplaneändringen gäller ett område i Solvik i Nordsjö. Den nya detaljplanen gör det möjligt att komplettera stadsstrukturen i Solvik och bygga mer bostäder som passar till exempel för barnfamiljer i området.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.