Stadsstyrelsen föreslår detaljplaneändringar för Kampen och Mejlans

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 12 september att föreslå stadsfullmäktige två detaljplaneändringar i Kampen.
Alustava havainnekuva Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksesta.

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 12 september att föreslå stadsfullmäktige två detaljplaneändringar i Kampen. Stadsstyrelsen godkände för sin del också en detaljplaneändring för Stockholmsgatan i Mejlans.

Stadsstyrelsen godkände för sin del en detaljplaneändring som gör det möjligt att bygga Centrums central för hälsa och välbefinnande på den plats där ingången för Kampens metrostation nu står vid Kampgränden 1. På området har det planerats en central för hälsa och välbefinnande i åtta våningar samt en offentlig öppen plats vid Salomonsgatan.

Centrums central för hälsa och välbefinnande är en del av servicenätverksplanen 2030, som social- och hälsovårdsnämnden fattat beslut om för att trygga tillgången till social- och hälsovårdstjänster för helsingforsarna i framtiden. Detaljplanen möjliggör cirka 300 nya arbetstillfällen.

Den andra detaljplaneändringen i Kampen gäller en hotelltomt bredvid Kampens metrostation på adressen Runebergsgatan 2. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ut hotellet på den öppna platsen på tomten. Hotellet ska få en tvådelad nybyggnad i dels sex, dels åtta våningar. Mellan delarna ska en offentlig öppen plats anläggas.

Detaljplaneändringen förbättrar hotellutbudet i stadskärnan. De nya affärslokalerna i marknivå gör gaturummet mer levande.

Båda detaljplaneändringarna ska härnäst behandlas i stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsen föreslår bostäder och kontorslokaler i hörnet av Paciusgatan och Stockholmsgatan i Mejlans

En detaljplaneändring för Stockholmsgatan 10 i Mejlans går också vidare till stadsfullmäktige. Detaljplaneändringen gäller yrkeshögskolan Metropolias före detta tomt i hörnet av Stockholmsgatan och Paciusgatan, som Kojamo Abp köpt av staden.

Efter att Metropolias undervisningsverksamhet flyttat till det nya campusområdet i Kvarnbäcken ska byggnaden på tomten enligt planen byggas om till bostäder och kontorslokaler. Dessutom ska nya byggnader uppföras på tomten.

Detaljplaneändringen bidrar i synnerhet till att byggnadens kulturhistoriska, arkitektoniska och stadsbildsmässiga värden bevaras och att området får mer bostäder. Antalet invånare ökar med ca 400.

Det slutliga beslutet om detaljplanen fattas av stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här (på finska).

Bild: Illustration av Centrums central för hälsa och välbefinnande, PES-arkkitehdit.

Du kanske är intresserad av