Stadsstyrelsen reserverade områden i Alphyddan och Fiskehamnen för byggande

Vid sitt sammanträde 13.2 beslutade stadsstyrelsen att reservera två områden i Knekten i Fiskehamnen för bostadsbyggande och förlänga utvecklingsreserveringen av Savolaxgatans område i norra Alphyddan. Stadsstyrelsen beslutade även föreslå att fullmäktige godkänner en uppdatering av koncerndirektivet.
Stadshuset.
Stadshuset. Bild: Sakari Röyskö

Stadsstyrelsen förlängde utvecklingsreserveringen av Savolaxgatans område i norra Alphyddan för planering av ett område för verksamhetslokaler och bostäder. Reserveringen gäller den fortsatta planeringen av ett hybridprojekt i Savolaxgatans omgivning. 

Dessutom reserverade stadsstyrelsen två områden i Knekten i Fiskehamnen för bostadsprojekt. Avsikten är att bygga ett mycket energieffektivt grönkvarter som är arkitektoniskt högklassigt och så kolsnålt som möjligt. 

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att fullmäktige godkänner en uppdatering av koncerndirektivet

Stadsstyrelsen beslutade föreslå att stadsfullmäktige godkänner en uppdatering av koncerndirektivet. Godkännande av ägarstrategierna för enskilda dottersammanslutningar 2021, tyngdpunkterna i stadsstrategin 2021–2025 och de punkter i koncerndirektivet som har observerats behöva precisering då de tillämpats i praktiken har medfört ett motiverat behov att uppdatera det nuvarande koncerndirektivet.

Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige beslutar bevilja Ruskeasuon Varikkokiinteistö Oy stadens proprieborgen på högst 173 700 000 euro för att finansiera en investering i spårvagns- och bussdepåprojektet i Brunakärr. Området där Brunakärrs bussdepå ligger utvecklas genom att bygga en av de två huvuddepåerna för Helsingfors spårvägssystem där.