Stadsstyrelsen reserverade tomter för bostadsproduktion

Helsingfors stadsstyrelse beslutade vid sitt sammanträde den 11 september att reservera tomter för bostadsproduktion på olika håll i Helsingfors. Tomter reserveras för att bygga totalt cirka 3 925 bostäder för uppskattningsvis 7 500 invånare.
Bild från Busholmen i Helsingfors.
Helsingfors stadsstyrelse beslutade att reservera tomter för att bygga totalt cirka 3 925 bostäder. Bild: Kari Ylitalo

En del av tomterna reserveras för Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå och en del för att senare överlåtas genom separata entreprenader eller ansökning. 

Vid tomtreserveringsomgången år 2023 föreslås att tomter reserveras för att bygga totalt cirka 3 925 bostäder för uppskattningsvis 7 500 invånare, vilket är mer än de föreslagna reserveringarna föregående år (2 623 bostäder). I genomförandeprogrammet för boende och därtill anknuten markanvändning (BM-programmet) föreslås som mål på årsnivå att tomter reserveras för produktion av 5 600 bostäder. För att uppnå målet förutsätts ett större utbud än nu av tomter som lämpar sig för byggande.

År 2023 ordnas ingen tomtansökan för privata aktörer.

Helsingfors projektandel av Vandaspåran framskrider till behandling i fullmäktige

Stadsstyrelsen godkände för sin del projektplanen för Vandaspåran och genomförandet av Helsingfors andel av projektet. Snabbspårförbindelsen från Mellungsbacka i Helsingfors via Håkansböle, Dickursby och Aviapolis till flygplatsen i Vanda är som helhet cirka 19,3 kilometer lång, varav ett cirka 500 meter långt banavsnitt och den östra ändstationen finns i Helsingfors.

Helsingfors andel av Vandaspåran och gatuinfrastrukturen i anknytning till den har ett maximipris på 15 miljoner euro. Stadsfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet i frågan.

Utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om ändring av banskyddslagen och lagen om småbarnspedagogik

Stadsstyrelsen gav ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om regeringens förslag till ändring av barnskyddslagen och lagen om småbarnspedagogik. Stadsstyrelsen konstaterar i sitt utlåtande att Helsingfors inte understöder förslaget om en sänkt åldersgräns för barnskyddets eftervård. I lagstiftningen föreslås försämringar i rätten till särskilt skydd för unga personer som befinner i en utsatt ställning och man skulle inte uppnå sådana inkomstbesparingar som eftersträvas. 

När det gäller organiseringsansvar och kostnadsansvar inom småbarnspedagogiken förefaller lagstiftningen motiverad. 

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.