Strejkens effekter på kultur- och fritidssektorns tjänster

Under kommunsektorns pågående strejk är en del av biblioteken, museerna, kulturcentren, inomhusidrottsplatserna och ungdomsgårdarna öppna. Även Östra centrums si
sisäkuva Itäkeskuksen uimahallista.

Under kommunsektorns pågående strejk är en del av biblioteken, museerna, kulturcentren, inomhusidrottsplatserna och ungdomsgårdarna öppna. Även Östra centrums simhall är öppen.

Av Helsingfors stads 37 bibliotek är 14 öppna i begränsad omfattning under strejken. Södra Haga, Hertonäs, Busholmens, Berghälls, Gårdsbacka, Degerö, Drumsö, Munksnäs, Åggelby, Böle, Svedängens, Kasbergets och Viks bibliotek är öppna.

Månsas bibliotek är öppet onsdagen den 4 maj och torsdagen den 5 maj kl. 9–16. Bibliotekspecifika öppettider finns på webbplatsen helmet.fi. Bokbussarna kör också sina rutter.

Förfallodagarna för lån som förfaller den 3–9 maj 2022 har skjutits upp så att lånen förfaller stegvis den 10–13 maj 2022. Reservationerna som förfaller under strejken kan hämtas efter strejken. Huvuddelen av bibliotekens evenemang har ställts in. 

OBS! Under veckoslutet lö 7.5 och sö 8.5 är tre meröppna bibliotek öppna (Hertonäs bibliotek, Degerö bibliotek och Drumsö bibliotek), övriga bibliotek är stängda under veckoslutet.

Ode är stängt, men returautomaten för lån och samarbetspartners tjänster är öppna

Centrumbiblioteket Ode är inte öppet, men lånade verk kan returneras till returautomaten som finns i bibliotekets nedre aula under vardagar kl. 8-21 och under veckoslutet kl. 10-20. 

Ungdomslokalen på första våningen är öppen onsdag, torsdag och fredag kl. 15-21, social- och hälsovårdstjänsternas vaccinationspunkt, EU:s verksamhetsställe, restaurangen och Kino Regina har öppet som normalt enligt sina egna öppettider. 

Två av stadens kulturcentrum har öppet 

Av Helsingfors stads åtta kulturcentrum är två öppna under strejken.

Man strävar efter att genomföra alla Kulturcentret Caisas funktioner som planerat. Premiär för pjäsen It Just Depends On Who You Get är torsdagen den 5 maj och även verkstaden Konst för barn genomförs den 5 maj. Även många andra uthyrningar av mindre lokaler blir av. I galleriet på Caisa öppnas Keke Leppäläs utställning Modern Moves fredagen den 6 maj. 

Nordhuset är öppet, men alla dess föreställningar har ställts in eller flyttats fram. Nordhusets galleri är öppet och galleriets gratis verkstäder hålls onsdagen den 4 maj kl. 16 och 17. Även de regelbundna veckotimmarna av aktörer inom den grundläggande konstundervisningen ordnas som planerat. Bokkaféet Pokkari är öppet. Nordsjö bibliotek som har verksamhet på Nordhuset är stängt under strejken. 

Annegården, Gamlasgården, Malms kulturhus, Månsasgården och Stoa är stängda under strejken, och deras föreställningar och evenemang har ställts in eller flyttats fram till en senare tidpunkt. Savoyteaterns biljettförsäljning är öppet normalt och Waltteri Torikkas morsdagskonsert ordnas söndagen den 8 maj. Månsasgårdens bibliotek är dock öppet onsdagen den 4 maj och torsdagen den 5 maj kl. 9–16. Ingång till biblioteket sker via S-Market. Dessutom betjänar Stoas restaurang Skutta kunder och ingången till restaurangen sker via utealtanen.  

Biljetterna som skaffats duger till senare föreställningar 

Föreställningarna som på grund av strejken ställs in på kulturcentren och på Savoyteatern flyttas fram till en senare tidpunkt eller ställs in helt. 

När ett evenemang dit man köpt biljetter ställs in, duger de redan köpta biljetterna som sådana antingen till föreställningen vid en ny tidpunkt eller de återinlöses. Återbäringen för biljettpengar ska sökas via denna länk inom ungefär en månad från föreställningsdagen. 

Villa Hagasund är öppen 

Villa Hagasund är öppen enligt sina normala öppettider. Övriga museer Helsingfors stadsmuseum, Spåramuseet, Arbetarbostadsmuseet och Sprutmästarens gård är stängda. Även Helsingfors konstmuseum HAM är stängt under strejken. 

Helsingfors stadsorkesters konsertverksamhet genomförs normalt 

Information om stadsorkesterns konsertprogram finns på stadsorkesterns webbplats. 

De flesta idrottsplanerna utomhus och en del av inomhusidrottsplatserna är öppna 

Största delen av utomhusidrottsanläggningarna är öppna, men omklädningsrummen i anslutning till dem är i regel stängda och planerna underhålls endast begränsat. 

Av utomhusidrottsanläggningarna är Velodromen och Djurgårdsplanen samt planerna i Bocksbacka och Nordsjö stängda under strejken. 

Östra centrums simhall är öppen normalt – Simstadion öppnas den 15 maj 

Av simhallarna är Östra centrums simhall öppen normalt. Britas simhall är stängd, men simklubbarnas bokade tider ordnas vardagar kl. 15–23 och veckoslut kl. 7–23.  Georgsgatans och Jakobacka simhall är stängda. Simstadion öppnas den 15 maj 2022. 

Av allaktivitetshallarna för idrott är Tölö sporthall öppen normalt och Sportkvarnen är öppen kl. 15–22. Av fotbollshallarna är Bollkvarn öppen. Av de övriga idrottshallarna är Månsas, Åggelby salar, Brunakärr, Hertonäs strands idrottshall och Degerö bollhall öppna. 

Ladugårdens idrottshall är under strejken öppen vardagar kl. 15–22 och veckoslut kl. 8–22, och idrottssalen vid Georgsgatans simhall är öppen enligt de bokade tiderna. 

Rastböle campingplats är öppen torsdagen den 5 maj kl. 8.00–15.00 och fredagen den 6 maj 13.00–22 00. 

Båthamnarna är öppna. 

I egenkontrollskolorna genomförs klubbarnas salturer som normalt. 

Vad gäller säsongskorten för motion kompenseras den inställda veckan genom att lägga till en tid som motsvarar strejkens längd till korten. 

Motionskurserna genomförs normalt med undantag av Kampen, Kinaborg och Jakobacka. Inställda timmar finns på motionskursernas webbsidor.  

Tiderna för kunder som bokat lokaler, såsom idrottsföreningar, genomförs normalt även i skolornas gymnastiksalar. Bokning av idrottslokaler är öppen normalt.  

En del av ungdomsgårdar är öppna 

Information om ungdomsgårdarna som är öppna finns på webbplatsen De ungas Helsingfors. 

Lokalbokningar som gjorts i Varaamo ställs in 

Lokalbokningar som gjorts i tjänsten Varaamo.hel.fi ställs in när lokalerna är stängda. De avgiftsbelagda lokalbokningarna som skulle ha skett under strejken gottgörs dem som bokat lokaler.  

Mer information 

Helmet.fi (Länk leder till extern tjänst)
Helsingfors stadsorkester (Länk leder till extern tjänst)
De ungas Helsingfors(Länk leder till extern tjänst) 
Motionskurser