Tävlingsverket Latvus valdes till vinnaren av planeringstävlingen för de mellersta delarna av Malmgård

Vinnaren av planeringstävlingen för de mellersta delarna av Malmgård är förslaget Latvus, vars författare avslöjades vara Arco Architecture Company och Maisema-a

Vinnaren av planeringstävlingen för de mellersta delarna av Malmgård är förslaget Latvus, vars författare avslöjades vara Arco Architecture Company och Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy. Juryn var enig om vinnaren. Dessutom beslutade juryn att tilldela tävlingsverket Kylämäki ett hedersomnämnande. Kylämäki planerades av Verstas Arkkitehdit Oy. Nästa steg i planeringen av Malmgårds mellersta delar är att utarbeta utredningar som den framtida detaljplanen grundas på.

Området Gårdsskogen, tågstationen och de väsentliga platserna och tjänsterna i området är belägna i de mellersta delarna av Malmgård. I samarbete med markägaren Sponda tillkallades fyra arkitektbyråer för att utarbeta förslag till områdets utveckling under hösten 2021. Nu har tävlingsverket Latvus valts till vinnaren.

Latvus är en bestämd enhet. Planen är naturligt kopplad till sin miljö, inklusive den nyare stadsstrukturen på nordvästra sidan av tävlingsområdet. Byggandet är beläget i ett tämligen tätt område på tävlingsområdets kanter och en trädförbindelse i riktning öst–väst upprätthålls i mitten av området. I förslaget eftersträvas också en anda som är lämplig för byggandet.

– Tävlingsförslagen erbjöd helt olika lösningar för utvecklingen av de mellersta delarna av Malmgård. Det vinnande verket Latvus uppfyllde bäst målen för tävlingen, och i det har områdets framtida utveckling balanserats mot naturvärdena, säger Christian Airas, ordförande i priskommittén och chef för bostadsutveckling i Sponda Oy.

Juryn beslutade att ge hedersomnämnandet till verket Kylämäki, vars särskilda meriter är en lösning som i stor utsträckning bevarar skogsområdet och en stark syn på hanteringen av områdets västra del.

Kommentarerna till förslagen som inkom på tjänsten Säg din åsikt och under projektets diskussionsmöte var till hjälp i juryns bedömningsarbete.

Framsteg i planeringen av de mellersta delarna av Malmgård och utvecklingen av området

Den framtida detaljplanen, som möjliggör byggandet av nya bostadskvarter, kommer att grunda sig på förslaget om Malmgårds mellersta delar. Utöver bostäder kommer ett dagis och affärslokaler till området. Samtidigt förbättras gång- och cykelförbindelserna till Malmgård järnvägsstation, vilket gör det lättare att färdas i området.

Därefter utarbetas detaljplanen för Malmgårds mellersta delar. Det vinnande arbetet Latvus utgör grunden för planeringen, som kommer att ta hänsyn till regionens utvecklingsförslag. Dessutom genomförs nödvändiga ytterligare utredningar. Invånare och delaktiga kan delta i planeringsarbetet när framtida planer upprättas. Syftet är att förslaget till detaljplan läggs fram för behandling i stadsmiljönämnden cirka 2025. Stadsfullmäktige kommer att fatta det slutliga beslutet om detaljplanen.

Staden håller på att utarbeta planeringsprinciper för Malmgård, som ska styra placeringen av verksamheten i hela området, såsom behoven av trafikförbindelser och servicenätverket för grön- och rekreationsområden. Planeringsprinciperna styr även utarbetandet av de nya detaljplanerna. Planeringsprinciperna blir klara under 2022.

Malmgård är ett av fokusområdena i Helsingfors stads stadsförnyelseprojekt, och staden är engagerad i utvecklingen av området. Syftet med stadsförnyelsen är att öka trivseln i bostadsområdena och göra dem mer lockande samt möjliggöra högkvalitativ tillbyggnad och skapa en utmärkt miljö.