Ukrainare som bosatt sig i Finland bygger sin framtid i Helsingfors

Många som anlänt till Finland från Ukraina efter att kriget inleddes vill hitta arbete och lära sig finska. Helsingfors stödjer ukrainarna i deras sysselsättning och integration på flera sätt.
Kateryna Hun står bakom restaurangens kunddisk.
Kateryna Hun flyttade med sin familj till Helsingfors från Vinnytsja i Mellersta Ukraina. ”Det är lätt att arbeta med finländarna. De som kommer från Ukraina har också goda möjligheter till att avancera i arbetet”, berättar Hun. Bild: Niina Ahola

Den här veckan har det gått två år sedan Rysslands anfallskrig inleddes. Över sex miljoner människor har flytt från Ukraina. Av dem har 57 000 kommit till Finland och cirka 2 500 har bosatt sig i Helsingfors.

En av dem som kommit till Finland är 33-åriga Kateryna Hun, som med sin familj flyttade till Helsingfors från Vinnytsia i Mellersta Ukraina.

Hun som nu blivit helsingforsare beslutade att välja Finland, eftersom hon hade hört mycket gott om landet och hade en bild av finländarna som ett artigt folk. Beslutsfattandet underlättades också av att Huns hade vänner som redan var bosatta här.

Efter att ha bott i staden i ett par år har Helsingfors redan börjat kännas som hemma.

Ukrainarna är aktiva jobbsökande

Hun, som arbetar inom restaurangbranschen, fick snabbt arbete inom sin egen bransch. Hon hittade sitt jobb på egen hand genom att följa sociala medier och AN-tjänsternas platsannonser. Hon tyckte att det var enkelt att få jobb.

Hun arbetade först som kock i sex månader i café Meridian i östra Helsingfors. När arbetsavtalet upphörde bytte hon jobb till restaurang Döner Harju i Berghäll, där hon arbetat redan ett år.

– Det är lätt att arbeta med finländarna. De som kommer från Ukraina har också goda möjligheter till att avancera i arbetet. Jag började arbeta som kock, men jag blev skiftchef om ett tag. För närvarande utbildar jag mig för uppgiften som huvudkock, berättar Hun.

Utöver den egna aktiviteten underlättar språkkunskaperna sysselsättningen, men enligt Hun bör arbetsgivarna inte heller vara rädda för att anställa okunniga arbetstagare i finska.

Hon talade inte heller särskilt bra engelska när hon kom till Finland, men språkkunskaperna växte snabbt under arbetets gång. Hun har redan en del kunskaper i finska, och lär sig hela tiden mer.

Alina Jokela.
Alina Jokela, sakkunnig vid Helsingfors sysselsättningstjänster, berättar att ukrainarna vill söka arbete och studera finska eller svenska. Under den senaste tiden har många beslutat att stanna kvar i Finland. Bild: Jukka Eggert

Helsingfors sysselsättningstjänster stöder integrationen

Alina Jokela, sakkunnig vid Helsingfors sysselsättningstjänster, bekräftar att Huns berättelse också gäller många andra som kommit från Ukraina. Jokela har under det senaste året arbetat som en del av Ukraina-teamet där hon ansvarade för sysselsättningen av kunder under 25 år som flyttat till Helsingfors på grund av kriget.

Medan största delen ukrainarna i början av kriget inte var säkra på att de ville stanna eller återvända till Ukraina, har många efter det att kriget dragit ut på tiden beslutat att bygga sin framtid i Finland. Beslutet syns i antalet personer som fått hemkommun i Helsingfors, nästan 1 500 personer redan.

– Ukrainarna vill söka arbete och studera finska eller svenska. Under den senaste tiden har många beslutat att stanna kvar i Finland. Med dem inleds integrationsprocessen, berättar Jokela.

Inom sysselsättningstjänsterna stöds ukrainarna i sin integration genom att man kartlägger kundens individuella behov och situation. Vid sidan av jobbsökningen får klienterna hjälp med till exempel erkännande av examina som avlagts utomlands i Finland, med tilläggsutbildning eller genom de språkkurser som erbjuds.

Ukrainare tas väl emot av arbetsgivarna

Ukrainarna sysselsätts i synnerhet inom byggnads- och städbranschen samt hotell- och restaurangbranschen på samma sätt som Hun, eftersom flera av dem har en lämplig examen och tidigare arbetserfarenhet i sitt hemland.

Jokela berömmer arbetsgivarna som tagit emot de som flytt undan kriget i Ukraina och med låg tröskel erbjudit dem arbete. Hon hoppas att de goda erfarenheterna med ukrainarna ska uppmuntra arbetsgivare att erbjuda även andra invandrare arbete lika fördomsfritt.

Antalet personer som anländer från Ukraina har minskat betydligt sedan kriget började. I stället för att hänvisas till Ukraina-teamet vid Helsingfors sysselsättningstjänster ska de som kommer till landet i fortsättningen hänvisas till samma service som andra invandrare. Trots det förblir alla tjänster som staden erbjuder ukrainarna oförändrade.