Utredning av rivning av dammen i Gammelstadsforsen fortsätter

Rivningen av dammen i Gammelstadsforsen kan lyckas om man bygger en eller fler fisktrappor i Vanda å, framgår det av förstudien som Helsingfors stad låtit ta fram. Utredningen, att hur rivningen kommer att påverka kulturmiljön är under beredning.
Dammen i Gammelstadsforsen ligger i Vanda ås västra fåra. Bild: Mika Lappalainen
Dammen i Gammelstadsforsen ligger i Vanda ås västra fåra. Bild: Mika Lappalainen

Helsingfors stad har låtit ta fram en förstudie av den tekniska genomförbarheten av och kostnaderna för rivning av dammen. Den teknisk-ekonomiska förstudien som färdigställdes nyligen ger preliminära svar på frågan om hurdana konsekvenser rivningen av dammen skulle ha på näromgivningen.

Utredningsområdet omfattar Gammelstadsforsen och området ovanför den i Vanda å ända till Grotens fors och i Kervo å ända fram till Kirkonkylänkoski.

Rivningen av dammen kommer att påverka omgivningen

Dammen i Gammelstadsforsen som stod klar 1873 är en valvdamm där stenarna lagts så att de vilar på varandra. På grund av byggmetoden är det enligt utredningen inte möjligt att riva bara delar av dammen.

Rivning av hela dammen i sin tur skulle leda till ett lägre vattenstånd i Vanda å. Effekten skulle dock kunna dämpas genom att bygga nya, forsliknande fisktrappor i Vanda å, där fiskarna kan stiga.

I förstudien har man hittat två alternativa lösningar för rivning av dammen på ett säkert sätt. I det första alternativet rivs dammen i sin helhet och man bygger en forsliknande fisktrappa i norra änden av Kungsgårdsholmen. Området söder om denna formas till en fors. I det andra alternativet bygger man dessutom två forsliknande fisktrappor också på dammområdets norra sida.

Båda alternativen skulle underlätta bland annat havsöringens, ålens och älvsikens uppgång till Vanda å. I alla rivningsalternativ som undersökts krävs landskaps- och vattenbyggande för ombyggnad av forsområdet för att underlätta fiskstigningen.

Att riva dammen utan att bygga fisktrappor skulle enligt utredningen omfatta betydande risker. I detta alternativ skulle vattenståndet i Vanda å sjunka mest: på en sträcka om nästan tio kilometer. I värsta fall skulle det lägre vattenståndet påverka strandområdenas stabilitet så att broar, byggnader och andra konstruktioner i området riskerar skador.

Också det kulturhistoriska värdet i vågskålen

Den teknisk-ekonomiska förstudien beställdes av Helsingfors stad och utarbetades av SitoWise Oy. Förstudien gjordes efter att stadsstyrelsen i samband med behandling av en fullmäktigemotion fattade beslut om att Helsingfors ska vidta de åtgärder som krävs för att riva dammen i Gammelstadsforsen samt utarbeta utredningar gällande ärendet. Stadsfullmäktige behandlade fullmäktigemotionen gällande rivningen av dammen 1.6.2022.

Den teknisk-ekonomiska förstudien hjälper med att bedöma hurdan fortsatt planering och vilka investeringar rivningen av dammen skulle kräva. Utöver en närmare miljökonsekvensbedömning behövs en utredning av hur rivningen kan genomföras med hänsyn till kulturmiljöns värden. Damm- och brokonstruktionerna är i områdets nuvarande detaljplan antingen skyddade eller omfattas av en bestämmelse om förnyelse så att miljöns historiska värde bevaras.

Helsingfors stadsmiljönämnd behandlar den teknisk-ekonomiska förstudien på sitt sammanträde tisdagen den 28 februari. Enligt beslutsförslaget ska stadsmiljösektorn slutföra den miljöhistoriska utredningen av dammen i Gammelstadsforsen och fortsätta att närmare utreda rivning av dammen. För rivning av dammen krävs att en ny detaljplan utarbetas för området.

Dammen i Gammelstadsforsen ligger i åns västra fåra. I den fortsatta planeringen måste effekterna av rivningen även på den östra fåren granskas närmare. För iståndsättning av den östra fåran har det utarbetats en plan. Dess genomförande väntar på avgörandet om eventuell rivning av dammen, eftersom flödet och vattenståndet i den östra och västra fåran påverkar varandra.