Ny trafikstad för barn till Rastböle på sommaren 2025

Helsingfors stad bygger en ny trafikstad för barn i anslutning till Rastböle campingområde i Nordsjö. Byggandet av trafikstaden i campingområdet inleds tidigast i mars 2025 och den färdigställs i slutet av sommaren 2025 enligt nuvarande uppskattning. Campingområdet betjänar också under byggandet. Den nya trafikstaden ligger i närheten av Rastböle metrostation.
Flygbild av Rastböle campingområde. Bild: Akifoto oy
Flygbild av Rastböle campingområde. Bild: Akifoto oy

Trafikfostran i barnens trafikstad i Dal är på paus och flyttas till skolornas och förskoleundervisningens lokaler.

De tunga transporterna på den stora byggarbetsplatsen invid barnens trafikstad i Dal trafikerar bredvid trafikstaden och arbetsplatsen orsakar buller och damm, varför trafikfostran i trafikstaden i Dal nu har paus. Trafikfostran sker i skolorna och förskolegrupperna under läsåret 2024–2025. I trafikskolorna lär barnen sig de viktigaste trafikreglerna för fotgängare och cyklister och funderar tillsammans på säkert trafikbeteende. 

Trafikfostran för barn återgår till trafikstaden först i Rastböle sommaren 2025 när den nya trafikstaden för barn tas i bruk. Trafikstaden i Dal ska enligt nuvarande plan öppnas igen år 2028, varefter både trafikstaden i Rastböle och trafikstaden i Dal fortsätter sin verksamhet. 

Rastböle campingområde är öppet under hela renoveringen  

Den nya trafikstaden för barn byggs i Rastböle campingområde i den västra delen av husvagnsområdet i närheten av Rastböle badstrand och Norvägen. Byggarbetena gäller endast den västra delen av campingområdet, och alla tjänster i Rastböle campingområde är i bruk också under byggandet av barnens trafikstad.

Till trafikstaden byggs en egen väg från Karavangränden, och den går inte genom campingområdet. Man strävar efter att planera byggarbetena så att de orsakar så lite olägenheter som möjligt, men de kommer att medföra vanliga byggljud.

På grund av byggandet av trafikstaden tas cirka 12–14 husvagnsplatser i campingområdet ur bruk. Avsikten är att dessa ska placeras någon annanstans i campingområdet.

Flera generationer har använt trafikstaden

Barnens trafikstad är en traditionell lärmiljö för trygg mobilitet. Verksamheten i Dal inleddes 1958.

Trafikstaden imiterar trafiken i Helsingfors och minskar den till en rolig lärmiljö som lämpar sig för barn. I trafikstaden kan barnen lära sig, ha roligt och röra sig tryggt. Man kan röra sig till fots, med cykel eller med trampbil. Trafikljusen, skyddsvägarna och trafikmärkena är likadana som de i den riktiga trafiken, så det är enkelt och bekvämt att bekanta sig med dem.
Målet med trafikstaden är att ytterligare förbättra trafiksäkerheten hos barn och uppmuntra barn och familjer till hållbar rörlighet.

Placering av barnens trafikstad i Rastböle campingområde. Till trafikstaden byggs en egen väg från Karavangränden, och den går inte genom campingområdet. Bild: Helsingin kaupunki
Placering av barnens trafikstad i Rastböle campingområde. Till trafikstaden byggs en egen väg från Karavangränden, och den går inte genom campingområdet. Bild: Helsingin kaupunki
Trängsel vid trafikstadens öppningsceremoni i Dal i maj 1958. Bild: Teuvo Kanerva
Trängsel vid trafikstadens öppningsceremoni i Dal i maj 1958. Bild: Teuvo Kanerva

Du kanske är intresserad av