Vaccinering mot coronaviruset börjar för personer i åldern 16–17 år som tillhör en riskgrupp på grund av sjukdom

Tidsbeställningen öppnas för 16–17-åringar som har en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt predisponerar för allvarlig coronavirussjukdom.

Tidsbeställningen öppnas för 16–17-åringar som har en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt predisponerar för allvarlig coronavirussjukdom.

Vaccinationstiden kan bokas på coronavaccination.hel.fi från och med måndagen 15.3 kl. 16. Man kan också boka en vaccinationstid genom att ringa 09 310
46300 (vardagar kl. 8–18). Tidsbeställningen per telefon för 16–17-åringar öppnas på tisdagen 16.3. Tidsbeställningsnumret har en återuppringningstjänst som registrerar samtliga samtal. Vi ringer tillbaka till alla.

Samtliga Helsingforsbor som har fyllt 16–17 år och som har en sjukdom eller ett tillstånd som mycket kraftigt predisponerar för allvarlig coronavirussjukdom kan beställa tid för coronavirusvaccination.

Sjukdomar och tillstånd som mycket kraftigt predisponerar för allvarlig coronavirussjukdom är

– organtransplantation eller stamcellstransplantation

– cancersjukdom under aktiv behandling

– svår störning i immunförsvaret

– svår kronisk njursjukdom

– svår kronisk lungsjukdom

– läkemedelsbehandlad typ 2-diabetes

– Downs syndrom


Ytterligare information om sjukdomar som predisponerar för allvarlig coronavirussjukdom och grupper som nu vaccineras finns på coronavaccination.hel.fi.

De 16–17-åringar som tillhör en riskgrupp vaccineras med Pfizers vaccin. Vaccinets försäljningstillstånd omfattar de som har fyllt 16 år eller är äldre än det.

18–69-åringar som tillhör en riskgrupp på grund av sjukdom kommer att vaccineras med AstraZenecas vaccin, som enligt nationella rekommendationer riktas till vaccination av personer under 70 år. Försäljningstillståndet för AstraZenecas vaccin omfattar personer som fyllt 18 år. Man kan alltså få AstraZenecas vaccin om man fyllt 18 år vid vaccinationstillfället.

Tidsbeställningen till coronavirusvaccination för 16–17-åriga Helsingforsbor som har en stor risk för svår coronavirussjukdom öppnar på tisdagen 16.3. De kommer att vaccineras med Pfizers vaccin, vars försäljningstillstånd omfattar personer fyllda 16 år och äldre. För tillfället  används Pfizers vaccin i huvudsak för att vaccinera 70-åringar och äldre.

Vid vaccinationsenheten kontrolleras rätten till vaccin i Kanta-tjänsten eller Helsingfors stads patientuppgiftssystem. Om en person som kommer för att vaccineras inte är klient inom Helsingfors stads social- och hälsovårdssektor på grund av sin sjukdom eller man inte får tillgång till uppgifterna i Kanta-tjänsten, ombeds personen att bevisa sjukdomen eller tillståndet som ökar risken för allvarlig coronavirussjukdom på något annat sätt, exempelvis med en journalkopia.

Det ges två coronavirusvacciner

Det ges två coronavirusvacciner. Vaccinerna ges enligt THL:s rekommendation med 12 veckors mellanrum. Tiden för det andra vaccinet ges i samband med det första vaccinet. För personer som har insjuknat i coronavirussjukdomen rekommenderas vaccinet sex månader från att symtomen började eller att smittan konstaterades.

Vacciner ges vid vaccinationspunkterna på Busholmen, i Mässcentret, Malm och Kvarnbäcken.

Ytterligare information

Bild: Katja Laitinen