Vinnare av idétävlingen för Lappvikens sjukhusbyggnader har valts

Förslaget Lappvikens vår har valts till vinnare av idétävlingen för Lappvikens sjukhusbyggnader och bidraget har publicerats

Förslaget Lappvikens vår har valts till vinnare av idétävlingen för Lappvikens sjukhusbyggnader och bidraget har publicerats. Som förslag för huvudbyggnaden finns Tove Janssons hemmuseum, ett hostell, arbetslokaler samt olika tjänster. Parken förblir öppen för alla och nästan som förut. Nybyggen reser sig vid områdets södra kant, dit skulle ett hotell komma som bullerskydd för Västerleden, samt två hus med servicebostäder.

Förslagen är utarbetade av Oaklins Merasco Oy samt arkitektbyråerna Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy och Arkkitehdit Soini & Horto Oy. Vinnaren fyllde bra de kriterier, som var satta för utarbetandet av bidraget.

Museum, hostell och arbetslokaler till
sjukhusbyggnaden

Enligt förslaget är parken öppen för alla och sjukhusbyggnaderna förblir som områdets mittpunkt. Till huvudbyggnadens innergård skulle ett café, en restaurang, evenemangutrymmen och en bokaffär vara förlagt. På andra våningen skulle Tove Janssons hemmuseum och galleri finnas. Hostellet skulle vara förlagt till huvudbyggnadens norra flygel och arbetslokaler att hyra till den södra.

Byggnadens innergård och formträdgården skulle vara öppna för publik.

Huvudbyggnaden skulle restaureras subtilt. Det är möjligt att förverkliga till exempel hostellet med naturlig ventilation och utan toaletter på rummen. Lokalerna görs dock tillgängliga.

Parken förblir öppen

Den skyddade historiska parken förblir öppen för alla och alltjämt i stadens ägo. Parken restaureras väldigt sansat, dess vägar markeras och utebelysningen förnyas. Enligt förslaget öppnas havets närhet för alla stadsbor genom bygge av separata båt- och badbryggor.

Nybygge till bullerskydd i områdets
södra kant

För parkens södra kantintill den nuvarande kontorsbyggnaden föreslås en ny hotellbyggnad, som fungerar som bullermur mot Västerleden. Intill nuvarande Koivulahuset planeras två nya byggnader för serviceboende. Nybyggnaderna möjliggör ekonomiskt de nuvarande skyddade byggnadernas grundrestaurering och utveckling av området. Verksamhet, som stöder områdets välmående, utvecklas med allmännyttiga aktörer.

En cykelbana har anpassats mellan nybyggnaderna och kontorshuset, som är vid området. Även hotellets servicetrafik och parkering skulle styras via samma ställe.

Nybyggnaderna skulle vara kolneutrala tack vare jordvärmelösningen och träbygge. Den nya uppvärmningsmetoden skulle också göra de gamla byggnaderna mer miljövänliga. På tomten byggs djupa jordvärmebrunnar, vilka räcker till att producera den energi som byggnaderna behöver.

Politiskt beslutsfattande under år 2020

Om fortsättningsåtgärder, gällande vinnarförslaget av tävlingen om Lappvikens sjukhusbyggnader, bestämmer som följande stadsmiljönämnden, till vars förhandling saken under denna vår fortlöper.

Därefter utförs eventuella ändringar i detaljplanen utifrån det vinnande förslaget. Stadsfullmäktige beslutar om ändringarna i detaljplanen. Reparationer och byggande av fastigheter inleds uppskattningsvis år 2021.

Bild: Illustration av huvudbyggnaden, utifrån gården. Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy och Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Tävlingsförslagets (Länk leder till extern tjänst)presentation,

bedömningsgruppens protokoll och illustrationer(Länk leder till extern tjänst)

Du kanske är intresserad av