World Circular Economy Forum i Helsingfors söka efter sätt att utveckla hållbar affärsverksamhet

World Circular Economy Forum WCEF2023 kommer att äga rum i Helsingfors, 30.5–2.6.2023. Forumet samlar världens ledande aktörer inom cirkulär ekonomi för att presentera och söka lösningar för företag och myndigheter för att anpassa vårt ekonomiska system till naturens begränsade kapacitet.
Den cirkulära ekonomin har stor potential i olika byggnadsstadier. Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi genomförde ett pilotprojekt för återanvändning vid Skatuddskajen. Det innebar att användbart lösöre och material överfördes från rivningsplatsen för att återanvändas på andra ställen innan rivningsarbetet påbörjades Bild: Kari Ylitalo
Den cirkulära ekonomin har stor potential i olika byggnadsstadier. Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi genomförde ett pilotprojekt för återanvändning vid Skatuddskajen. Det innebar att användbart lösöre och material överfördes från rivningsplatsen för att återanvändas på andra ställen innan rivningsarbetet påbörjades Bild: Kari Ylitalo

World Circular Economy Forum vill påskynda en framtid som stärker naturens välmående. Årets evenemang kommer därför att fokusera på vilka lösningar inom den cirkulära ekonomin som är bäst lämpade för att förhindra förlusten av den biologiska mångfalden. I en cirkulär ekonomi återvinns alltid material och deras värde.

Forumet introducerar också förändringsaktörer från olika delar av världen, bygger samarbete och utnyttjar samhället för cirkulär ekonomi för att påskynda den nödvändiga förändringen som behövs under de kommande åren. Det är allmänt känt varför det är nödvändigt att övergå till en cirkulär ekonomi, men världen behöver exempel. Fokus för World Circular Economy Forum är, hur man gör övergången.

World Circular Economy Forum samlar företag, finansiärer och ungdomar för att utforska potentialen och flaskhalsarna i nya lösningar för cirkulär ekonomi. Den cirkulära ekonomin är nu av intresse över hela världen, men det behövs olika typer av lösningar i olika delar av världen. Men principen är densamma: att få ut mer av det som redan finns, med mindre avfall och mindre inverkan på naturen.

- Det är fantastiskt och viktigt att samla världens ledande aktörer inom cirkulär ekonomi till Helsingfors. Lösningar inom den cirkulära ekonomin kan öka samhällenas motståndskraft mot kriser och lägga grunden för framtida välstånd. Vi måste också agera, för klimatkrisen och förlusten av den biologiska mångfalden kan inte vänta. Det finns redan många lösningar för cirkulär ekonomi, men genom att samarbeta kan vi påskynda införandet av dem runt om i världen, säger Kari Herlevi, direktör för Sitras globala samarbete för Hållbarhetslösningar.

Forumets program kan ses direkt och gratis på nätet

World Circular Economy Forum kommer att äga rum på Helsingfors Mässcentrum. Huvudevenemanget 30–31 maj kommer att samla mer än 2 000 deltagare. Dessutom ordnas i samband med World Circular Economy Forum nästan 40 partnerevenemang om olika aspekter av cirkulär ekonomi 1–2 juni, både på plats i Helsingfors och runt om i världen.

Huvudprogrammet för World Circular Economy Forum kan följas med var som helst, eftersom det sänds direkt på nätet, är öppet för alla och gratis. Du kan registrera dig för att följa sändningarna(Länk leder till extern tjänst). Att delta på plats är endast möjligt för inbjudna gäster.

Helsingfors främjar innovationer inom cirkulär ekonomi i synnerhet inom byggbranschen

Helsingfors stad ser den cirkulära ekonomin som en viktig del av lösning för hållbarhetsutmaningarna, och som en stor aktör kan staden också bidra till att främja den. Helsingfors vill fungera som en plattform för nya innovationer och affärsverksamhet inom cirkulär ekonomi. Helsingfors färdplan för cirkulär ekonomi och delningsekonomi som sammanställdes 2020 fokuserar på byggande, upphandling, grönt avfall och cirkulär ekonomi samt nya affärsmöjligheter inom cirkulär ekonomi. Varje prioriterat område har sina egna mål.

Den cirkulära ekonomin inom byggbranschen främjas i Helsingfors klusterprogram för cirkulär ekonomi, vars syfte är att stödja både innovationer inom cirkulär ekonomi samt affärs- och klimatmål. Klusterprogrammet för cirkulär ekonomi omfattar redan över 100 aktörer inom byggbranschen, från konsulter och materialtillverkare till stora byggföretag. Ett av de viktigaste sätten att främja och skala upp den cirkulära ekonomin är att prova nya lösningar för cirkulär ekonomi i en verkligmiljö.

- Affärsmodeller för den cirkulära ekonomin kan användas för att utveckla  hållbart företagande och stödja uppnåendet av FN:s mål för hållbar utveckling. Hållbar affärsverksamhet bygger på cirkulär ekonomi. Genom att samarbeta kan företagen utveckla lösningar för cirkulär ekonomi i alla led av värdekedjan. Detta kommer att gynna alla aktörer inom sektorn, säger Mira Jarkko, som leder klustret för cirkulär ekonomi i Helsingfors.

World Circular Economy Forum har hållits årligen sedan år 2017. Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra, ordnade det första evenemanget för att fira Finlands hundraårsjubileum. Sedan dess har forumet också hållits utanför Finland i Japan, Kanada, Nederländerna och Rwanda. I år är Sitra och Nordic Innovation huvudarrangörer för forumet. Helsingfors stad är samarbetspartner i evenemanget.