Stöd från en kamratstödgrupp
Kamratstödsgrupperna Kööri, Peesi, Vire och Toivo, som stöder äldre personers psykiska hälsa, startar i februari och september. Grupperna träffas i olika servicecentraler. Du kan inte gå med i grupper mitt under säsongen.
Kamratstödsgrupperna ger stöd i svåra livssituationer. Huvudfokus i alla grupper ligger på kamratstöd och öppna, konfidentiella diskussioner. Alla gruppmedlemmar och handledare har tystnadsplikt i alla frågor som behandlas i gruppen.
Handledarna träffar alla gruppmedlemmar personligen en gång innan gruppen startar. Varje grupp kommer också att ha ett Hur står det till?-möte ett par månader efter att gruppen avslutats.
Kööri är en kamratstödsgrupp för pensionärer som vill minska sin användning av rusmedel eller helt sluta använda rusmedel.
Det rusmedel som du upplever som ett problem kan vara vad som helst, till exempel alkohol eller läkemedel. I gruppen utbyts tankar om rusmedelsberoende och återhämtning. Detta stöds av övningar om bland annat utlösande faktorer, tankeförvrängningar och att förebygga bakslag.
Gruppen träffas 14 gånger.
Du kan inte gå med i grupper mitt under säsongen. Vi kommer att informera om kommande grupper i slutet av året på denna webbplats.
Peesi är en kamratstödsgrupp för pensionärer som har en närstående med missbruksproblem och som vill ha stöd i situationen.
Din närstående kan vara en make/maka, ett barn, en annan släkting eller en vän. I gruppen diskuterar man deltagarnas livssituationer, och som stöd för diskussionen gör man övningar om bland annat positiv kommunikation, gränssättning och att förbättra den egna livskvaliteten.
Gruppen träffas 12 gånger.
Du kan inte gå med i grupper mitt under säsongen. Vi kommer att informera om kommande grupper i slutet av året på denna webbplats.
Vire är en kamratstödsgrupp för pensionärer som upplever nedstämdhet eller depressionssymtom.
I gruppen behandlas bland annat känslor, värderingar och behov, aktivitet och sinnesstämning, positivt självprat, automatiska tankar, motion, kost och sömn. Hur alla av dem är förknippade med depression.
Gruppen träffas 12 gånger.
Du kan inte gå med i grupper mitt under säsongen. Vi kommer att informera om kommande grupper i slutet av året på denna webbplats.
Toivo är en kamratstödsgrupp för pensionärer som har förlorat en nära anhörig.
Personen du har förlorat kan vara vem som helst som du upplever som en närstående. Det är dock bäst att du deltar i gruppen minst sex månader efter att den närstående gick bort, så att det blir lättare att dela sorgen med andra. I Toivo finns en plats för sorg, men man fokuserar inte på sorgen, utan reflekterar istället över livet, döden, vem jag är och meningen med livet.
Gruppen träffas 8 gånger.
Du kan inte gå med i grupper mitt under säsongen. Vi kommer att informera om kommande grupper i slutet av året på denna webbplats.
Pilke-grupperna är kamratstödsgrupper för pensionärer som använder eller har använt rusmedel.
Gruppens mål är inte att ändra någons levnadssätt, utan du kan komma med i gruppen precis som du är. Pilke-grupperna lämpar sig också för dig som har både missbruksproblem och en minnessjukdom.
Pilke-gruppen ger dig stöd och hjälp i vardagen, aktiviteter under dagen, vänskap och roliga saker att göra. Gruppen börjar med en gemensam frukost och en snabb översikt på hur gruppmedlemmarna har det. Verksamheten planeras tillsammans med gruppen. Programmet kan omfatta till exempel fri diskussion, frågesporter, skivråd, hantverk eller utflykter.
Pilke-gruppen träffas en gång i veckan och mötet tar 1,5–3 timmar, beroende på grupp.
Gruppen inkluderar en gemensam avgiftsfri frukost, diskussion och gemensamt planerad verksamhet.
Nästan alla servicecentraler har en Pilke-grupp.
Du kan inte gå med i grupper mitt under säsongen. Vi kommer att informera om kommande grupper i slutet av året på denna webbplats.
Stöd från rehabilitering
I seniortjänsternas rehabilitering funderar vi över din livssituation på ett övergripande sätt. I rehabiliteringen tar vi hänsyn till din sinnesstämning, din ekonomiska situation, dina relationer, din hälsa samt dina mat- och motionsvanor.
Vi erbjuder pensionärer två olika typer av rehabilitering för att stödja den psykiska hälsan.
Tsemppi är social rehabilitering som ges i hemmet. Den är avsedd för äldre personer (60+) som behöver starkare stöd för sin psykiska hälsa eller hjälp med att sluta använda rusmedel eller hantera sin rusmedelsanvändning.
Tsemppi kan passa för dig om du upplever återkommande ångest, glädjelöshet eller ensamhet, är rädd för sociala situationer eller söker hjälp från alkohol.
Vi är en lågtröskeltjänst till vilken du inte behöver en remiss. Du kan be din egenarbetare att lämna en kontaktbegäran till oss eller så kan du ringa oss själv. En förutsättning för att bli Tsemppi-klient är din egen vilja och motivation.
Vi granskar din livssituation som en helhet. Du bestämmer dina mål och metoder för rehabiliteringsperioden själv. Perioden kan vara högst 6 månader lång. Mötena är i genomsnitt en gång i veckan.
För mer information:
Mer om Tsemppi
Vi vill stödja dig så att du kan uppnå ditt mål för att förbättra ditt välbefinnande och din sinnesstämning samt hjälpa dig att hitta meningsfulla aktiviteter för din vardag. Vi går igenom dina bekymmer och funderar med dig hur vi antingen kan lösa eller acceptera dem.
Vi diskuterar din livssituation, dina relationer, din kost och motion samt hur de påverkar din psykiska hälsa.
Du får stöd av ett multiprofessionellt team. Tillsammans med en anställd planerar du innehållet i din rehabilitering, som syftar till att uppnå det mål som du själv har uppställt.
Rehabiliteringen kan omfatta till exempel:
- diskussioner med en anställd
- utforskning av närområdets fritids-, frilufts- eller kamratstödsmöjligheter och övning i olika färdigheter
- uppgifter som till exempel lär dig hur tankar, känslor och beteende samverkar och vad det betyder för din situation.
Tsemppis rehabiliteringsperiod skräddarsys efter dina behov och kan pågå i upp till sex månader.
Om du blev intresserad av Tsemppi kan du gärna kontakta oss. Vi berättar mer och lyssnar på vad du själv vill ha ut av rehabiliteringen. Utifrån dessa funderar vi tillsammans om Tsemppi är den rätta tjänsten för dig just nu.
Puhti är rehabilitering i grupp för äldre personer (60+) med missbruksproblem eller problem med den psykiska hälsan. Puhti är en sex veckor lång dygnet runt-rehabiliteringsperiod. Priset inkluderar ett rum för 1–2 personer och måltider. Självrisken för rehabiliteringen är 42,40 €/dygn.
Puhti kan passa för dig om du upplever återkommande ångest, glädjelöshet eller ensamhet, är rädd för sociala situationer eller söker hjälp från alkohol.
Under perioden granskar vi din livssituation på ett övergripande sätt och funderar på vilken typ av förändring du vill ha i ditt liv och hur du kan uppnå det. Veckoprogrammet inkluderar bland annat diskussionsgrupper, personliga möten, motion och avslappningsövningar.
Vi är en lågtröskeltjänst till vilken du inte behöver en remiss. Du kan be din egenarbetare att lämna en kontaktbegäran till oss eller så kan du ringa oss själv. Förutsättningen för en Puhti-rehabiliteringsperiod är din egen vilja och motivation samt behov av en rehabiliteringsperiod dygnet runt.
För mer information:
I Puhti kan du dela dina tankar med människor i en liknande livssituation och få rutin och mening tillbaka i din vardag.
Vi vill stödja dig så att du kan uppnå ditt förändringsmål som förbättrar ditt välbefinnande och din sinnesstämning samt hjälpa dig att hitta meningsfulla aktiviteter för din vardag. Du får också stöd av Puhtis multiprofessionella team.
Rehabiliteringen omfattar till exempel:
- diskussions- och kamratstödsgrupper med olika teman
- motion
- självhjälpsövningar för till exempel avslappning och ångesthantering
vardagskompetens (städning, matlagning etc.) - individuella diskussioner med en anställd
- uppgifter som till exempel lär dig hur tankar, känslor och beteende samverkar och vad det betyder för din situation.
Puhtis rehabiliteringsperiod varar i 6 veckor. Rehabiliteringen sker i en smågrupp i östra Helsingfors, i Kasbergets seniorcenter. Puhti har sex klientplatser i rum för 1–2 personer.
Om du blev intresserad av Puhti kan du gärna kontakta oss. Vi berättar mer och lyssnar på vad du själv vill ha ut av rehabiliteringen. Utifrån dessa funderar vi tillsammans om Puhti är den rätta tjänsten för dig just nu.
Servicecentraler
Vid seniorcentren finns det servicecentraler som är öppna mötesplatser särskilt för de äldre.
Vid servicecentralerna kan du utöva hobbyer, motionera, delta i evenemang och utflykter, få kamratstöd, vägledning och rådgivning.
Det finns servicecentraler runt om i Helsingfors. Du kan delta i verksamheten vid vilken servicecentral som helst.
Samtalshjälp från socialhandledare
Du kan prata om dina bekymmer med servicecentralernas socialhandledare.
Tiden bokas direkt på servicecentraler. Om du behöver starkare stöd, vägleder vi dig till rätt ställe.
Du kan också dra nytta av dessa
Seniortjänster som stöder psykisk hälsa har utvecklats delvis inom ramen för projektet hållbar tillväxt. Projektet är en del av Finlands program för hållbar tillväxt(Länk leder till extern tjänst), vars finansiering kommer från EU:s återhämtningsinstrument av engångsnatur (Next Generation EU(Länk leder till extern tjänst)).