Undersökning av byggnader

Syftet med en undersökning av inomhusluften som utförs i ett av stadens verksamhetsställen är vanligtvis att antingen utreda orsaken till problemen med inomhusluften i byggnaden eller skaffa utgångsinformation för ett ombyggnadsprojekt.

Vi sköter årligen omkring 200 projekt för konditionsundersökning. Dessutom utför vi bland annat radonmätningar. Konditionsundersökningarna utförs för att vi ska få information inför planeringen av både mindre reparationer och totalrenoveringar. Dessutom följer vi upp förhållandena i lokalerna och resultatet av reparationerna och utreder orsakerna till problem med inomhusluft och andra skador och fel.

Under åren 2014–2023 lät vi utföra omkring 2000 undersökningar i stadens lokaler. De flesta undersökningarna gjordes i servicebyggnader, som till exempel skolor, daghem och lokaler inom social- och hälsovårdssektorn. 

Vi beställer undersökningarna från konkurrensutsatta externa undersökningskonsulter.  I undersökningarna använder vi allmänt godkända undersökningsmetoder. Kvalitetskraven för inspektörerna och undersökningsmetoderna är strikta. Undersökningarnas innehåll fastställs från fall till fall. 

Det tar vanligtvis 4–6 månader från att undersökningarna inletts tills undersökningsrapporten är färdig. Under undersökningsfasen går man bland annat igenom byggnadsritningar, eventuella tidigare undersökningar och fältundersökningar, analyserar laboratorieprover samt upprättar och granskar rapporten. Under undersökningens gång är det möjligt att man gör observationer som kräver att undersökningarna utvidgas. Utifrån undersökningsrapporten görs en plan för nödvändiga reparationer. 

Hur undersöks inomhusluften?

I byggnaderna finns i regel flera orsaker som kan försvaga inomhusluftens kvalitet. En inomhusluftsexpert bekantar sig med byggnaden, undersöker byggnadsritningarna, utreder byggnadens renoveringshistoria och undersöker byggnaden på plats. 

Hur undersöks inomhusluften?

Helsingfors stad har ett etablerat koncept för att utreda problem med inomhusluften i byggnader. För att lösa problemen samarbetar vi över yrkesgränserna. 

Vad ingår i undersökningarna?

Det kan samtidigt finnas flera faktorer som påverkar inomhusluften, och därför utför man tillräckligt omfattande undersökningar och undersöker byggnaden som helhet. I undersökningar av inomhusluften kan man mäta och utföra till exempel följande saker: 

  • en riskanalys av konstruktionerna: konstruktionstyper och deras fukttekniska funktionssätt 
  • en utredning av orsaken till och omfattningen av fuktskador, till exempel genom fuktmätningar och genom att öppna konstruktionerna samt genom en mikrobanalys av materialprover 
  • inomhusluftens temperatur och fuktighet samt tilluftens temperatur 
  • hur rent ventilationssystemet är, luftmängder och luftflödet genom lokalerna, det vill säga hur den rena tilluften sprids i rummen 
  • skicket på de fastighetstekniska systemen 
  • tryckskillnader mellan luften ute och inne samt till exempel mellan luften i kryprummet och rummen inomhus 
  • inomhusluftens koldioxidhalt 
  • halterna av kemiska föreningar i materialen och inomhusluften 
  • förekomsten av mineralullsfibrer 
  • skadliga ämnen från material, t.ex. asbest och PAH-föreningar. 

Vanliga frågor och svar om undersökning av inomhusluft

Bedömning av förhållandena 

Som en del av en konditionsundersökning eller efter att en sådan har färdigställts kan en bedömning av förhållandena göras vid behov. Syftet med den är att bedöma om lokalernas inomhusluftsförhållanden avviker från vanliga förhållanden. 

Bedömningen baserar sig i första hand på inomhusluft- och fukttekniska konditionsundersökningar. I den beaktas omfattningen av källorna till föroreningar, deras styrka, läge och eventuella luftkontakt med rummen samt övriga faktorer som påverkar spridningen av föroreningar, till exempel ventilationens funktion samt tryckskillnader. Enbart utifrån överskridna referensvärden är det inte möjligt att dra slutsatser om förhållandena och deras betydelse. 

Radonmätningar 

Radon är en luktfri, smaklös och färglös radioaktiv ädelgas som uppkommer i jordskorpan när uran och torium bryts ned. Den radioaktiva nedbrytningsprodukten radon ökar risken för lungcancer. I Finland är radonhalterna i inomhusluften högre än i de flesta andra länder på grund av geologin, byggnadstekniken och klimatet. Radon kan ta sig in i inomhusluften via springor i husets golvkonstruktion.  

Inom staden utreder vi radonhalten på våra arbetsplatser. Mätningarna baserar sig på strålsäkerhetslagen, enligt vilken arbetsgivaren är skyldig att reda ut radonexponeringen för sina anställda. 

Radonmätningarna utförs i nära samarbete med de olika sektorerna. Teamet för inomhusluft vid stadsmiljösektorn svarar för samordningen av mätningarna, och kontaktpersonerna på objektet svarar för genomförandet av dem. Målet har varit att göra mätningen så enkel som möjligt med hjälp av detaljerade anvisningar. 

Under giltighetstiden för den nya strålsäkerhetslagen 2018–2024 har Helsingfors stad utfört radonmätningar i cirka 850 byggnader (läget från våren 2024). Mätningarna har utförts bland annat i daghem, byggnader i lekparker samt verksamhetsställen för kultur och fritid och social- och hälsovård.

Radonhalter som staden mätt på Helsingfors stads arbetsplatser har för det mesta varit låga. Cirka 5 procent av mätningsplatserna överskred referensvärdet för radon. Enligt de fortsatta mätningarna var radonhalterna förutom några undantag låga även i dessa byggnader när ventilationen var påslagen. Uppföljningen av dessa platser utvecklas.

Mer om ämnet:  Radon i Finland (Strålsäkerhetscentralen) (Länk leder till extern tjänst)