Kannelmäki

Pyöräilijä Sitratorilla
Kuva: Ville Lehvonen
Kannelmäki on urbaani ja samalla luonnonläheinen asuinalue läntisessä Helsingissä. Alue kehittyy merkittävästi kaupunkiuudistuksen ja tulevan Länsiratikan myötä. Kaupunki haluaa panostaa Kannelmäen julkisiin tiloihin ja lisätä asuinviihtyisyyttä niin nykyisille kuin tuleville asukkaille.

Tällä sivulla

Kannelmäki alueena

Kannelmäki on vehreä asuinalue Läntisessä Helsingissä, hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kannelmäen rakennuskanta on yhdistelmä 60-lukua ja myöhempien vuosikymmenten suuntauksia. Kannelmäen juna-aseman vieressä sijaitseva Kanneltalo toimii alueen maamerkkinä ja tarjoaa asukkaille ja vierailijoille monipuolista kulttuuria ja tapahtumia, työväenopiston toimintaa, sekä kirjasto- ja nuorisopalveluita. Kannelmäen merkittävin kaupallisten palveluiden keskittymä on kauppakeskus Kaari. Kannelmäen saavutettavuus paranee tulevaisuudessa entisestään, kun Länsi-Helsingin raitiotie rakennetaan Helsingin keskustasta Munkkiniemen ja Lassilan kautta Kannelmäkeen.

Kannelmäen ja Malminkartanon välinen Mätäjoki ja Kartanonhaan puistoalue tarjoavat hienot puitteet ulkoilulle. Joen mutkaan on tehty erilaisten lintulajienkin suosima allas ja laituri. Kannelmäen liikuntapuiston lisäksi lähiympäristöstä löytyvät mm. Lassilan liikuntapuisto ja Malminkartanon kuntoportaat.

Malminkartano ja Kannelmäki ovat yhdessä yksi Helsingin neljästä kaupunkiuudistusalueesta, joiden kehittämiseen kaupunki satsaa erityisesti tulevien vuosien aikana. Kaupunkiuudistus tarkoittaa Malminkartanon ja Kannelmäen pitkäjänteistä kehittämistä muun muassa täydennysrakentamisen ja palveluiden kehittämisen kautta, mutta myös lyhyen aikajänteen toimenpiteitä kaupunkiympäristön kohentamiseksi esimerkiksi asemanseudulla ja muilla julkisilla paikoilla.

Nainen tanssii ja takana muita ihmisiä kesäisessä säässä
Sitratorin tanssit kesällä 2024 Kuva: Sakari Röyskö

Rakentaminen

Kannelmäessä on käynnissä alueen kaupunkirakennetta täydentäviä suunnitteluhankkeita, erityisesti kauppakeskus Kaaren ja Kantelettarentielle suunnitellun pikaraitiotien päätepysäkin ympäristössä. 

Kannelmäen vanhan ostoskeskuksen alueen muutos asuinalueeksi on käynnistynyt vuonna 2016 lainvoiman saaneen asemakaavan pohjalta. Alueelle rakennetaan asuntoja noin 650 asukkaalle sekä tiloja lähipalveluille. Lisäksi Pasuunakujalle on käynnistynyt uusien asumisoikeus- ja vuokra-asuntojen rakentaminen.

Laulukujan sekä Halsuantien ja Vetelitien asemakaavoituksessa pyritään kehittämään kauppakeskus Kaaren ja tulevan pikaraitiotien päätepysäkin aluetta. Alueelle suunnitellaan uusia asuntoja ja palveluita. Myös Kannelkodille suunnitellaan uutta rakennusta samalle sijainnille.  

Kaarelan yleisten alueiden suunnitelma on valmistunut vuonna 2024. Suunnitelmassa esitetään, että Kannelmäessä seuraavan neljän vuoden aikana suunnitellaan ja toteutetaan Kanneltien suojateiden parantaminen, Antinniityn puiston peruskorjaus sekä Kannelpolun ja Kaustisenpolun kunnostaminen. 

Sitratorilla on toteutettu vuonna 2023 yleistä alueen kunnostusta ja valaistuksen uusimista. Alueenkunnostaminen jatkuu Kannelmäen aseman remontilla, joka toteutetaan kevät-kesäkaudella 2026.  

Kukkia ja ihmisiä torilla
Sitratorilla on toteutettu vuonna 2023 yleistä alueen kunnostusta ja valaistuksen uusimista. Alueen kunnostaminen jatkuu Kannelmäen aseman remontilla, joka toteutetaan kevät-kesäkaudella 2026. Kuva: Sakari Röyskö

Kannelmäen peruskoululle Runonlaulajantiellä rakennetaan uusi koulurakennus noin 750 oppilaalle. Rakentaminen käynnistyy arviolta vuoden 2025 alussa ja tavoitteena on, että rakennus valmistuu keväällä 2027.  

Päiväkoti Pelimannin ja päiväkoti Tiu'un korvaava uusi päiväkoti Aurinkokallio valmistuu 2025. Päiväkoti Vanhaisen uudisrakennus valmistui vuoden 2024 alussa. 

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Malminkartanon suunnitelmat karttaupotuksena - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 Liikenneyhteydet

Kannelmäki sijaitsee erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien äärellä. Kehärataa pitkin pääsee junalla lentoasemalle 20 minuutissa sekä Helsingin keskustaan 14 minuutissa. Tulevaisuudessa Kannelmäki kuuluu ratikkakaupunkiin, kun suunniteltu Länsi-Helsingin uusi pikaraitiotieyhteys kulkee Kannelmäestä Kantelettarentien päätepysäkiltä Lassilan ja Munkkiniemen kautta keskustaan.

Polkupyöräilyn yhteyksiä kehitetään, kun Myyrmäenbaanan osuudet Kannelmäen ja Malminkartanon alueilla toteutetaan. Baanan toteutuksen aikataulu tarkentuu alueen maankäytön kehittämisen edetessä. 
 

Länsi-Helsingin raitiotie

Pyöräväylien priorisointi- ja toteuttamisohjelma 
 

Palvelut

Kannelmäen kaupalliset palvelut ovat sijoittuneet Kauppakeskus Kaareen, Kannelmäen ostoskeskuksen alueelle ja Kannelmäen asemanseudulle.

Kannelmäessä ja sen lähialueilla sijaitsee useita päiväkoteja, kouluja, vanhusten palvelutaloja sekä terveyskeskus. Myös uusia päiväkoteja on rakenteilla. Kanneltalossa on kulttuuritarjontaa, kirjasto sekä nuorisotalo.

 

Kannelmäen palvelut karttaupotuksena. - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Assi Rautanen

Titteli
projekti-insinööri
Kuvaus
Kannelmäen aluerakentaminen

Nimi
Max Takala

Titteli
projektinjohtaja
Kuvaus
Kannelmäen aluerakentaminen

Nimi
Jaakko Haavisto

Titteli
projektikoordinaattori
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi

Nimi
Juha Väisänen

Titteli
Tiimipäällikkö
Kuvaus
Liikenne- ja katusuunnittelu

Nimi
Ville Andersson

Titteli
Liikenneinsinööri
Kuvaus
Liikenne- ja katusuunnittelu

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/kannelmaki.