Tällä sivustolla
Vammaisen lapsen syntymä voi herättää monenlaisia kysymyksiä. Löydät tietoa lapsen terveydenhoidon ja kehityksen seurannasta, kaupungin tarjoamista palveluista, esiopetuksen ja koulunkäynnin aloituksesta sekä Kelan etuuksista ja kuntoutuksista.
Kun nuori täyttää 16 vuotta, moni asia muuttuu. Löydät tietoa vammaisen nuoren terveydenhoidosta, kaupungin palveluista, opiskelun aloittamisesta sekä Kelan tuista ja palveluista.
Täysi-ikäisyys tuo mukanaan uusia kuvioita. Edessä voi olla muutto lapsuudenkodista ja työnteon aloittaminen. Edunvalvonta-asiat tulee muistaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Mielekästä tekemistä voi löytää myös työ- tai päivätoiminnasta.
Ikääntymisen myötä toimintakyky heikkenee ja palveluiden tarve voi kasvaa. Jos olet ollut työelämässä, jäät vanhuuseläkkeelle viimeistään 65-vuotiaana.
Omaishoitajan kuormittuminen, toimeentulon muuttuminen, läheisen kuolema ja erilaiset kriisitilanteet, kuten sairaalajaksot, ovat eräänlaisia elämän nivelvaiheita, jolloin tarvitset paljon tukea.
Tapahtumia vammaisille ihmisille ja erityislapsiperheille
Täältä löydät kiinnostavia tapahtumia ja koulutuksia.
Hyviä tiedonlähteitä
Oppaan tarkoituksena on antaa tietoa kehitysvammaisten henkilöiden palveluista ja tukitoimista sekä auttaa hakemaan niitä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vammaispalveluiden käsikirjaan on koottu kattavasti tietoa vammaispalveluista. Se toimii myös vammaispalveluiden työntekijöiden työvälineenä.
Opas tarjoaa tietoa ja tukea vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten ja nuorten perheille sekä ammattilaisille.
Järjestöjen sosiaaliturvaopas tarjoaa selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvan kiemuroista.
SOSTE on valtakunnallinen kattojärjestö, joka on koonnut sivuilleen valtavan määrän sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Täältä voit etsiä omaan erityisyyteesi liittyviä järjestöjä.
Tähän oppaaseen on koottu keskeiset Helsingin vammaispalvelut.
Tutustu vammaispalvelulakiin Finlexin sivuilla.
Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/tukea-elämän-varrelle.