Tällä sivustolla
Jos sairastut tai vammaudut nuorena, tilanne tarkoittaa lisämyllerrystä muutoinkin herkkään ikävaiheeseen. Terveydenhuollon ammattilaisilta voit kysyä lisätietoa mieltäsi askarruttavista asioista.
Erityisyydestäsi huolimatta terveyttäsi hoidetaan kuten kaikkien nuorten. Täytettyäsi 16 vuotta moni asia kuitenkin muuttuu.
Kunnan peruspalvelut kuuluvat kaikille, myös sinulle ja perheellesi. Apua voi saada esimerkiksi perhesosiaalityön palveluista.
Sopivaa opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen on hyvä pohtia hyvissä ajoin. Voit saada opiskeluusi erityistä tukea.
Lapsena saamasi tuet lakkaavat 16-vuotiaana. Saat kuitenkin tukea edelleen, mutta niitä pitää hakea uudelleen. Tukimuotoja ja kuntoutuksia on useita.
Aiheesta muualla
Kattava tietopaketti vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten ja nuorten perheille. Sivustoa ylläpitää tapaturman ja potilasvahingon kautta vammautuneiden ja sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän läheisten valtakunnallinen tukiyhdistys TATU ry.
Verneri.net on kehitysvamma-alan toimijoiden yhdessä pitämä verkkopalvelu, josta löydät kattavasti tietoa kehitysvammaisuudesta. Saat myös neuvontaa kehitysvammaisuuteen, palveluihin tai kehitysvammaisen henkilön tukemiseen liittyvissä kysymyksissä.
Järjestöjen sosiaaliturvaoppaaseen on koottu laajasti tietoa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden sekä ikääntyneiden henkilöiden sosiaaliturvasta ja palveluista. Opasta päivitetään säännöllisesti.
Löydät selkokielimateriaalia seksuaalisuudesta. Materiaaleja voi käyttää esimerkiksi seksuaaliohjauksessa.
Kehitysvammaisten Tukiliiton sivulta löydät pohdintaa kehitysvammaisten seksuaalisuudesta.
Löydät tietoa turvataitojen opettamisesta, nuorten seksuaalisuudesta, seksuaalikasvatuksesta sekä seksuaalisuuden tukemisesta.
Löydät tietoa Kelan vammaistuista ja palveluista.
TATU ry:n tuottamasta perheen palvelupolusta löydät tietoa nuoruuteen liittyvistä kysymyksistä.
Malikkeen tehtävänä on edistää vaikeasti vammaisten ihmisten mahdollisuuksia osallistua ja saada kokemuksia uusista asioista toimintavälineitä hyödyntäen.
Kun sinulla on huolta mielesi hyvinvoinnista, voit saada nopeasti apua. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten voit itse tukea mielesi hyvinvointia sekä siitä, milloin ja miten hakea apua ammattilaisilta.