Nuorten mielen hyvinvointiin

Kun sinulla on huolta mielesi hyvinvoinnista, voit saada nopeasti apua. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten voit itse tukea mielesi hyvinvointia sekä siitä, milloin ja miten hakea apua ammattilaisilta.
Nuoria toimistolla nuoriso-ohjaajan kanssa.
Kuva: Juha Kuva

Apua mielen hyvinvointiin

Jokainen voi tehdä pieniä asioita oman mielen hyvinvoinnin tukemiseen, ja jokainen tarvitsee toisinaan ulkopuolisten apua oman mielen hyvinvoinnin parantamiseksi. Alta löydät tietoa siitä, miten voit arvioida hyvinvointiasi, parantaa oloasi ja hakea ammattilaisen apua tarvittaessa. 

Apua on syytä hakea esimerkiksi, jos tunnet iloa vain harvoin, sinua ahdistaa toistuvasti, sinulla on toistuvasti kielteisiä ajatuksia itsestäsi tai elämästä tai käytät säännöllisesti päihteitä. 

Voit arvioida itse tilannettasi esimerkiksi täyttämällä Mielenterveystalon oirekyselyn(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Sinun ei kuitenkaan tarvitse itse tietää, tarvitsetko apua.   

Voit hakeutua koulu- tai opiskeluterveydenhuollon puoleen, Mielenterveyspalvelupiste Mieppiin tai omalle terveysasemallesi ja kertoa ammattilaiselle olostasi ja huolistasi. He arvoivat tilannettasi ja auttavat sinut eteenpäin.

Hae apua myös silloin, kun sinua on kohdannut kriisi,  vaikka et vielä tuntisikaan ahdistusta tilanteesta tai ole varma, miltä sinusta tuntuu. 

Nuorten Helsinki: tietoa ja tekemistä

Nuorten Helsinki -nettisivulta löydät tietoa siitä, miten voit ylläpitää omaa mielen hyvinvointiasi ja mistä saat apua, kun sitä tarvitset. Nettisivuilla on myös paljon muuta tietoa esimerkiksi opiskelusta ja vapaa-ajasta. 

Nuorten.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Keskusteluapu: apua nopeasti ja nimettömänä
Välineitä itsesi hoitoon: pidä huolta kehosta ja mielestä

Kun tarvitset ammattilaisen apua, saat sitä koulultasi tai kunnan terveyspalveluista. 

Mieppi, koulun tai oppilaitoksen terveydenhuolto ja terveyskeskusten hoitajat ja lääkärit ohjaavat sinut tarvittaessa eteenpäin lähetteellä sinun tilanteeseesi sopiviin palveluihin. 

Kun hakeudut avun piiriin, mielenterveystyön ammattilaiset tekevät arvion tarvitsemastasi tuesta. Pääset suunnittelemaan palvelukokonaisuutesi yhdessä ammattilaisen kanssa.

Hoitosuunnitelmasi voi koostua esimerkiksi näistä eri hoitomuodoista: nettiterapia, lyhytterapia, Kelan kuntoutusterapia, ryhmätyöskentely, perheen ohjaus ja neuvonta, lääkehoito, päihdevieroitus jne.    

Saat palvelusta yksityiskohtaisen ohjeistuksen jatkosta. Usein palvelusta poistutaan asteittain niin, että esimerkiksi terapia jatkuu, kunnes olet tarpeeksi terve voidaksesi jatkaa mielenterveytesi hoitoa omin päin.

Saat ammattilaiselta myös ohjeet yhteydenottoon, jos oireet jälleen pahenevat ja tarvitset uudelleen ammattilaisen apua. Näin voi käydä, mikä ei tarkoita, ettei hoito olisi onnistunut – sinulla on hoidon jälkeen luultavasti aiempaa paremmin tiedossa toimivia keinoja, joiden avulla voit saada oireitasi lievennettyä.