Oppivelvollisuus jatkuu täysi-ikäiseksi asti
Jokainen suomalainen lapsi on oppivelvollinen. Oppivelvollisuus alkaa esiopetuksella ja jatkuu siihen asti, kunnes nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon tai täyttää 18 vuotta. Toisen asteen tutkinnolla tarkoitetaan ylioppilastutkintoa tai ammatillista tutkintoa. Jos tutkintoon tähtäävä koulutus ei ole nuorelle mahdollista, hän voi osallistua TELMA-koulutukseen.
Opiskelu peruskoulun jälkeen
Yhdeksäsluokkalaisilla on keväisin yhteishaku lukioon, ammatilliseen koulutukseen ja TUVA-koulutukseen.
TUVA on tutkintoon valmistavaa koulutusta, aiemmin puhuttiin yleisesti kymppiluokista. Koulutus tukee opiskelutaitojen kehittämistä tai uravalinnan pohdintaa.
Lue lisää TUVA-koulutuksesta Opintopolussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Sopiva opintoväylä voi löytyä toiveidesi ja kiinnostuksesi perustella, mutta siihen voivat vaikuttaa myös toimintakykysi tai aiempi opiskelumenestyksesi.
Jos viihdyt kirjojen parissa, valintasi saattaa olla lukio tai ammattikorkeakoulu. Ammattikoulu ja oppisopimuskoulutus voivat sopia sinulle, jos pidät enemmän tekemisestä kuin lukemisesta.
Lue lisää peruskoulun jälkeisestä opiskelusta Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sivuilta
Jos tarvitset tukea oman opintopolun löytymiseen, voit hakea tukea nuorten neuvonta-ja ohjauspiste Ohjaamosta.
Tutustu Ohjaamon palveluihin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Erityinen tuki opiskelussa
Valitsitpa peruskoulun jälkeiseksi opintopaikaksi lukion, oppisopimuskoulutuksen tai ammatilliset opinnot, saat monenlaista tukea opintoihisi. Esimerkiksi lukiossa erityisopettaja voi tukea sinua opiskelussa. Jos sinulla on esimerkiksi lukivaikeus, voit saada lisäaikaa kokeiden tekemiseen.
Myös ammatillisessa koulutuksessa saat erityistä tukea tarvittaessa. Suomesta löytyy myös ammatillisia erityisoppilaitoksia, jotka on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.
Tietoa erityisammattioppilaitoksista löydät AMEOn sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kaupungin vammaispalvelusta voit hakea myös henkilökohtaista apua, jolloin voit saada henkilökohtaisen avustajan opiskelusi tueksi.
Lue henkilökohtaisesta avusta ja avustajan hankkimisesta
Koulutuskokeilu
Jos olet 16–29-vuotias ja sinulla on erityisiä vaikeuksia koulutusalan valinnassa, voit hakea koulutuskokeilua. Saat itse valita oppilaitoksen, jota käyt kokeilemassa. Kela maksaa koulutuskokeilun kustannukset oppilaitokselle.
Lue koulutuskokeilusta Kelan sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
TELMA-koulutus
Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus on suunniteltu nuorille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua tutkintoon johtavaan koulutukseen. Koulutuksen tavoitteena on edistää työ- ja toimintakykyä, löytää mielekäs työ tai työtoiminta, arjen taitojen oppiminen ja mahdollisimman itsenäinen elämä.
Lue TELMA-koulutuksesta Opintopolussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Matkat
Jos et pysty matkustamaan uuteen opiskelupaikkaasi julkisilla liikennevälineillä, voit hakea matkoihin kuljetuspalvelua. Ole liikkeellä hyvissä ajoin, jo silloin, kun koulutuspaikka selviää.
Lue lisää kuljetuspalvelusta ja sen hakemisesta
Opiskelumaksut ja tuet
Peruskoulun jälkeinen opiskelu lukiossa, ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa on Suomessa maksutonta.
Opiskelija voi hakea Kelalta opintorahaa, opintolainan valtiontakausta ja asumislisää. Vaihtoehtoisesti vammainen nuori voi opiskella nuorten kuntoutusrahalla. Kelalta voi anoa myös tukea opiskelukustannuksiin, koulutarvikekustannuksiin tai opiskelun apuvälineisiin.