Läroplikt och studier efter grundskolan

Det lönar sig att i god tid fundera ut en lämplig studieplats efter grundskolan. Vid behov får du särskilt stöd för dina studier.

På den här sidan

Läroplikten fortsätter tills du blir myndig 

Varje finländskt barn är läropliktigt. Läroplikten inleds med förskolan och upphör när den unga har tagit examen på andra stadiet eller fyller 18 år. Med examen på andra stadiet avses studentexamen eller yrkesexamen. Om en ung person inte kan studera till examen kan hen få en chans i TELMA-utbildningen.

Studier efter grundskolan 

De som går i nian ska på våren ansöka om en studieplats vid gymnasiet, yrkesutbildningen eller HUX.  

Detta är alltså en utbildning som handleder för examensutbildning, som tidigare kallades tionde klassen. HUX utvecklar och stödjer studiefärdigheterna eller hjälper till med att välja yrke.  

Läs mer om HUX 

Du kan hitta lämpliga studier enligt dina önskemål och intressen eller så beror det på din kapacitet och tidigare studieframgång. 

Om du gillar att läsa kanske du ska söka dig till gymnasiet eller yrkeshögskolan. Yrkesskola och läroavtalsutbildning kan passa dig som hellre gör saker än läser.  

Läs mer om studier efter grundskolan på webbplatsen för fostran och utbildning 

Om du behöver hjälp för att reda ut vad du ska studera kan du söka hjälp hos rådgivnings- och handledningstjänsten för ungdomar, Navigatorn. 

Utforska Navigatorns tjänster(Länk leder till extern tjänst)

Särskilt stöd för studier 

Vare sig du väljer gymnasiet, läroavtalsutbildningen eller yrkesinriktade studier efter grundskolan kan du få många olika typer av stöd för dina studier. I gymnasiet kan du få hjälp med studierna av en speciallärare. Om du exempelvis har lässvårigheter kan du få mer tid att göra proven.   

Även i yrkesutbildningen får du särskilt stöd vid behov. 

Läs mer om särskilt stöd i yrkesutbildningen(Länk leder till extern tjänst)

I Finland är det möjligt för personer med särskilt stödbehov att få en yrkesutbildning.

Samlad info om specialyrkesläroanstalter hos AMEO(Länk leder till extern tjänst) 

Du kan ansöka om personlig assistans för dina studier från stadens funktionshinderservice. 

Läs mer om personlig assistans 

Utbildningsprövning 

Utbildningsprövning kan passa dig som är 16–29 år och har särskilda svårigheter med att välja studieinriktning. Du får själv välja den skola du vill pröva på. FPA betalar kostnaderna för försöket till skolan. 

Läs mer om Utbildningsprövning(Länk leder till extern tjänst)(FPA)

TELMA

Utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv (TELMA) är avsedd för unga som inte har möjlighet att delta i utbildning som leder till examen. Syftet med utbildningen är att främja arbets- och funktionsförmågan, att hitta ett meningsfullt arbete eller en meningsfull verksamhet, att lära sig vardagsfärdigheter och att leva ett så självständigt liv som möjligt. 

Läs mer om Telma-utbildningen(Länk leder till extern tjänst) 

Resor 

Om du inte kan resa till din nya studieplats med kollektivtrafik kan du ansöka om färdtjänst för resorna. Var ute i god tid, genast när du fått en utbildningsplats. 

Läs mer om färdtjänst och ansökan 

Studieavgifter och stöd 

Studierna efter grundskolan i gymnasier, yrkesskolor och yrkeshögskolor är avgiftsfria i Finland.  
En studerande kan hos FPA ansöka om studiepenning, statsborgen för studielån och bostadstillägg. 

Det är också möjligt att studera med rehabiliteringspenning för ungdomar. Från FPA kan man även ansöka om stöd för studiekostnader, kostnader för skolmaterial eller studiehjälpmedel. 

Läs mer om stödet för studier (Länk leder till extern tjänst)