På verksamhetscentret i Fiskehamnen är vårt mål att stärka dina färdigheter att vara en del av samhället. Vi övar tillsammans med dig på vardagsfärdigheter och interaktionssituationer samt skapar en meningsfull vardag.
I vår gemensamma verksamhet beaktar vi exempelvis ditt sätt att uttrycka dig samt hur du påverkas av exempelvis stress och sinnesintryck.
Vår verksamhet är för dem som bor i Helsingfors, har funktionsnedsättning eller autismspektrumtillstånd och behöver mycket handledning och emotionellt stöd.
Vi har öppet på vardagar kl. 7-17 enligt behov. Antalet verksamhetsdagar och deras längd beror på dina resurser och behov.
Kontaktuppgifter
Ledande handledare: Mette Apell, 09 3102 8068, mette.apell@hel.fi
Grupp Luotsi: 09 31041107
Grupp Ankkuri: 09 310 28893.
Grupp Laiva: 09 310 28887.
Grupp Satama: 09 310 32018.
Grupp Majakka: 09 310 28884.
Kommunikationshandledare 09 31041107
Ergoterapeut 09 31041107
Telefon: 09 31041107
E-post: sote.toimintakeskus.kalasatama@hel.fi
Kontaktuppgifter
Gäller tills vidare:
– mån-fre 7.00-17.00
Vilken verksamhet finns i Fiskehamnen?
Vi arbetar i fem smågrupper.
Innehållet i smågruppsverksamheten formas enligt dina och de andra gruppmedlemmarnas intressen. Verksamhetscentrets årshjul ger också ramar för verksamheten. När vi har lärt känna varandra bestämmer vi tillsammans ett meningsfullt mål för dig för ett halvår i taget.
Under morgonens infomöte går vi igenom vad som ska göras under dagen och annat som är aktuellt. Vid behov gör vi tillsammans upp en struktur för din dag. Då får du lagom mycket information i taget och kan fokusera på det du gör och förstå vad som ska ske efter det.
Vid behov använder vi dina personliga hjälpmedel för kommunikation i verksamheten.
Vi vistas ute nästan varje dag. Vår verksamhet är aktiv och fokuserar på vardagsfärdigheter. Vi tar också pauser. Vi har tillgång till exempelvis ett sinnesrum, ett konstrum, ett musikrum, en gymnastiksal och ett undervisningskök. Om det är möjligt gör vi även utflykter till den närliggande miljön, och hela Helsingfors.
Vi kommer också ihåg högtiderna, och vi har en respektfull humor.
Kostar detta något?
Det kostar inget att delta i verksamheten dagtid, men måltiderna är avgiftsbelagda. Verksamhetsstället betalar dina arbetsresor. Om du åker med kollektivtrafik, får du ett HRT-resekort. Om du behöver färdtjänst står verksamheten för kostnaden.
Personal
Vår personal består av närvårdare, handledare (YH, t.ex. socionom), kommunikationshandledare, ergotereapeuter samt chefen.
Plats
Rutten till huvudingången
- Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst.
Huvudingången
- Ingången är belägen i en nisch och belyst.
- Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja och glasdörrarna har kontrastmarkeringar. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. För att öppna dörren ska du trycka på en dörrsummer varefter dörren är lätt att öppna för hand. Dörrsummern har en signallampa.
I lokalen
- Verksamhetsstället har 2 våningsplan.
- I lokalen finns en hiss med plats för en rullstol med en dörr som använder åtkomstkontroll. Hissens nummerknappar kan avläsas med fingrarna. Bottenvåningens knapp är annorlunda än de andra. (Minimimåtten för en tillgänglig hiss är bredd 1,1 m och djup 1,4 m.)
- Dörrarna i lokalen är lätta att urskilja. Glasdörrarna har kontrastmarkeringar.
- I verksamhetsstället finns en tillgänglig toalett på samma plan som ingången.
- En annan tillgänglig toalett finns på plan 0.