Skepparhuset finns i Fiskehamnen nära havet och naturen, intill Blåbärslandet. I Skepparhuset bor 15 vuxna med funktionsnedsättning.
Savulaiset är en förening som tog initiativ till att bygga Skepparhuset och planera verksamheten tillsammans med Helsingfors stad och Settlementsbostäder. Skepparhuset är ett kollektivt serviceboende, också med heldygnsomsorg. Kollektivt serviceboende passar dem som behöver lite hjälp, stöd och handledning.
Vårt serviceboende med heldygnsomsorg är avsett för dem med större behov av hjälp. I Skepparhuset innebär det autismspektrumtillstånd.
De anställda är på plats dygnet runt.
Kontaktuppgifter:
Serviceenhetens chef Ritva Ojala, 09 310 74309
Personal 040 663 3886
E-post: kipparintalo.henkilokunta@hel.fi
Kontaktuppgifter
Hur är det att bo i Skepparhuset?
I Skepparhuset bor du i en egen hyresbostad, som du får inreda med egna möbler och med stöd av dina närstående. Bostäderna har eget kök och ett badrum.
Skepparhusets verksamhet är på tre våningar. Enheten har gemensamt vardagsrum, matsal, bastu, gym samt grovkök och tvättstuga.
Skepparhuset erbjuder dig måltider. Ibland går våra invånare ut och äta eller köper själv mat som de gillar. Du kan äta i lugn och ro i din lägenhet eller använda Skepparhusets gemensamma matsal.
Hur är vardagen i Skepparhuset?
Våra invånare deltar i dag- och arbetsverksamhet eller studerar. På kvällarna och helgerna umgås vi i vardagsrummet och exempelvis spelar spel eller lagar mat.
Våra boende vistas ute tillsammans med personalen, gör olika utfärder och deltar i kulturevenemang.
I Skepparhuset ska man kunna leva ett personligt liv. Vi har hört våra invånare säga t.ex. "Kul att ha kompisar, man behöver aldrig vara ensam om man inte vill."
Personal
Gemensamma aktiviteter, att stödja de boende i att bli självständiga vuxna samt självbestämmanderätt är centralt i Skepparhuset.
Personalen hjälper och stöder klienterna enligt deras individuella behov med bland annat medicinering, städning, ärenden, matlagning samt fritidsaktiviteter.
Vi har ett nära samarbete med anhöriga och andra samarbetsparter.
I enheten jobbar närvårdare, sjukskötare och socionomer.
Plats
Rutten till huvudingången
- Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
- Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst.
Huvudingången
- Ingången är lätt att urskilja och belyst. Ingången har ett tak.
- Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja och glasdörrarna har kontrastmarkeringar. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. För att öppna dörren ska du trycka på en dörrsummer varefter dörren är lätt att öppna för hand.
I lokalen
- Verksamhetsstället har 4 våningsplan.
- I lokalen finns en hiss som är svår att överblicka med en automatdörr. Hissens nummerknappar kan avläsas med fingrarna. Bottenvåningens knapp är annorlunda än de andra. (Minimimåtten för en tillgänglig hiss är bredd 1,1 m och djup 1,4 m.)
- Ytmaterialet som använts i lokalen ger anvisningar om hur man tar sig fram i lokalerna.
- Dörrarna i lokalen är lätta att urskilja. Glasdörrarna har kontrastmarkeringar.
- I verksamhetsstället finns en tillgänglig toalett på plan 0.