Vårt grupphem har fyra separata hem på två våningar. Varje hem har 5-6 bostäder, som alla har eget rum och toalett. I varje hem finns ett gemensamt vardagsrum, kök och matplats. Sammanlagt finns det 22 platser.
I grupphemmet finns gemensamma bekväma, stimulerande och tillgängliga utrymmen samt bastuavdelning. Gården är hindersfri och man kan lätt ta sig till den lugna innergården.
Dagverksamhetens handledare planerar individuell verksamhet för invånarna tillsammans med skötarna.
Det finns tre hem för vuxna och ett för barn. Hemmet för barn, med två boendeplatser, erbjuder också tillfällig vård dygnet runt för barn med svår intellektuell funktionsnedsättning som bor hemma.
Vi kan erbjuda vård nästan på sjukhusnivå och även vård i livets slutskede.
Våra kontaktuppgifter
Direktör för serviceenhet Tanja Lankinen 09 3107 4295
Ansvarig vårdare Minna Komppa 09 3104 9132
Hem A: 09 3104 9044 (barn)
Hem B 09 3104 9045
Hem C 09 3104 9046
Hem D 09 3104 9048
Kontaktuppgifter
Hur är det att bo i vårt grupphem?
Storängsgatans grupphem erbjuder boendetjänster, stimulerande aktiviteter samt komplett vård och stöd för helsingforsare med intellektuella funktionsnedsättningar.
Vi har totalt 22 boendeplatser i fyra olika hem. Det finns tre hem för vuxna och ett för barn.
De två boendeplatserna för barn erbjuder också tillfällig vård dygnet runt för barn med intellektuell funktionsnedsättning som bor hemma.
Alla våra hem kan erbjuda vård nästan på sjukhusnivå och även vård i livets slutskede.
Grupphemmet stod klart 2013, och det är planerat särskilt med tanke på personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras behov. Lokalerna är rymliga och det är lätt att använda olika hjälpmedel (en vårdbädd får till exempel plats nästan överallt).
Gruppboendet är fördelat på två våningar. På bottenvåningen finns stimulansrum för alla invånare. Vi har en gillestuga där man till exempel kan lyssna på musik eller koppla av i en massagestol. I regnbågsrummet kan man till exempel gymnastisera. Vi har ett rum för skönhetsvård där man kan bli uppiffad, och bastun med bubbelbad värms upp flera gånger i veckan. I vinterträdgården kan man sitta bland växterna och titta på olika teman som varierar med årstiderna, eller lyssna på skivor med till exempel fågelsång.
Vi har en tillgänglighetsanpassad gård där man kan vistas varje dag. Från terrassen och balkongerna kan man obehindrat se in i lokalerna.
Hur ser vår vardag ut?
De boendes ålder avgör inte hur mycket stimulans och vila de behöver, utan vi beaktar individens behov. Våra boende agerar inte aktivt, men de deltar och följer aktivt med.
Fester i hemmen, händelser i omgivningen och en individuellt planerad dagverksamhet ger innehåll i våra boendes liv. Samarbete och planering av verksamheten tillsammans med familjemedlemmar, anhöriga och vänner är centrala i vår verksamhet.
Städ- och måltidstjänster köps utifrån, så att vår personal kan fokusera på invånarna.
Vart och ett av våra hem har 5–6 bostäder samt gemensamma lokaler, vardagsrum och kök/matsal samt terrass eller balkong. Varje invånare har en egen bostad, det vill säga ett eget rum (ca 22 kvadratmeter) och ett rymligt badrum (8 kvadratmeter).
Bostäderna har lyftanordningar i taket, så att klienten kan flyttas mellan sängen och en rullstol på ett tryggt och ergonomiskt sätt. Våra bostäder är också utrustade för att kunna erbjuda sjukvård vid behov (exempelvis kan extra syre ges enkelt). Varje invånare har en hydraulisk vårdbädd.
Hjälpmedel för vardagen skaffas i enlighet med de boendes behov.
Personal
Vår personal stödjer och hjälper våra boende att ett aktivt och personligt liv, med hänsyn till egna behov och önskemål. Vår genuint närvarande personal kan tolka den boendes behov och preferenser även i fall där den boende inte talar. Ett viktigt fokusområde i vår verksamhet är att ge våra boende meningsfullt innehåll i livet.
Hos oss arbetar olika yrkesgrupper (sjukskötare, närvårdare, vårdare för personer med intellektuell funktionsnedsättning) och vi har tillgång till läkartjänster, fysioterapi, talterapi och andra tjänster på polikliniken för utvecklingsstörningar, som ligger nära grupphemmet.
Våra medarbetare har gått kurser som understöder interaktion och multisensorisk verksamhet. Alla har första hjälpen-utbildning och ett giltigt intyg över det.
I varje hem jobbar huvudsakligen 2-3 vårdare både morgon och kväll. På natten jobbar tre vårdare.
Vårdpersonal är på plats dygnet runt så att varje hem har minst två vårdare under både morgon- och kvällsskiftet. På natten jobbar tre vårdare i grupphemmet.
Plats
Rutten till huvudingången
- Bilplatsen för rörelsehindrade ligger utomhus under 10 m från ingången. Parkeringsrutans bredd är minst 3,6 m.
- Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
- Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst.
- På rutten finns en brant backe.
Huvudingången
- Ingången är lätt att urskilja och belyst. Ingången har ett tak.
- Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren öppnas automatiskt med dörrtelefon.
I lokalen
- Verksamhetsstället har 2 våningsplan.
- I lokalen finns en hiss med plats för en rullstol med en automatdörr. Hissens nummerknappar kan avläsas med fingrarna. Bottenvåningens knapp är annorlunda än de andra. (Minimimåtten för en tillgänglig hiss är bredd 1,1 m och djup 1,4 m.)
- Dörrarna i lokalen är lätta att urskilja.
- I verksamhetsstället finns en tillgänglig toalett på samma plan som ingången.