På Paulahemmet är målet att klienterna ska bli självständiga. Vi har 14 hyresbostäder på ungefär 25 kvadratmeter, som förutom bostadsrummet har en kokvrå och ett badrum. Vi har också gemensamma utrymmen.
Paulahemmet har också stödbostäder nära Haga. Boendet i stödbostaden hjälper dig att bli självständig. I stödboendet får du besök av handledare enligt överenskommelse, så att du kan sköta olika ärenden tillsammans med handledarna och få stöd där det behövs.
Våra anställda är på plats dygnet runt. Omgivningen är inte helt hinderfri.
Boendet på Paulahemmet är tillfälligt, eftersom tanken är att du ska få tillräckliga färdigheter för att flytta till ett boende med mindre stöd. Boendet är dock inte tidsbegränsat.
Kontaktuppgifter
Personalen: 09 310 24812 (24 h)
Lendande ocialhandledare: Laura Holtari 09 310 28003 (vardagar 8-15)
Direktör för serviceenhet: Tarja Klemola, 09 310 73987, tarja.klemola@hel.fi
Kontaktuppgifter
Hur är det att bo i Paulahemmet?
Du har ett eget rum som du själv får möblera med dina saker. Bostaden har minikök med mikro och kylskåp. I det gemensamma köket kan du tillreda sådana måltider som kräver ugn och spis. I köket finns köksredskap.
Du får det stöd du behöver med att planera måltider samt skaffa och tillreda mat. Du lagar själv dina måltider eftersom Paulahemmet inte har gemensamma måltider.
Våra lokaler finns på två våningar och bostäderna är i nedre våningen.
Paulahemmet har gemensamma utrymmen, såsom vardagsrum, kök, bastu och tvättstuga. I våra gemensamma utrymmen har vi spel, biljard- och pingisbord, musikspelare och annat som kan användas för fritidsaktiviteter. Du kan boka tid för bastun och tvättstugan.
Hur ser vardagen ut i Paulahemmet?
Du får individuell vägledning och stöd för att sköta dagliga ärenden och lära dig nytt. Tillsammans utarbetar vi en boendeplan som vi uppdaterar årligen.
Vi handleder och stödjer dig med hemsysslor, läkemedel, att ta hand om dig själv, ärenden samt att planera vardagen, till exempel studier, arbete eller verksamhet dagtid.
Vi kommer överens med dig om tider för hembesök och ärenden beroende på hurdant stöd du behöver. Vi tillbringar tid i gemensamma utrymmen, gör utflykter och på somrarna grillar vi ute på gården. Vi hjälper dig att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter. Vi har gemensamma kaffestunder på morgonen och på eftermiddagen, varje dag.
Paulahemmet ligger nära Hoplax station, vilket innebär att det finns goda kommunikationer till olika håll. I närheten finns också en hälsostation, ett bibliotek, matbutiker, en idrottspark och goda möjligheter till friluftsliv.
När du bor i Paulahemmets stödbostäder kommer vi överens med dig om tiderna då du får besök av handledaren. Under besöken gör vi det som vi kommit överens om. Du kan också komma till Paulahemmet för att sköta olika ärenden eller kontakta handledarna per telefon dygnet runt.
Paula-hemmets bostäder finns främst i Haga.
Du ansöker om boende i Paulahemmet genom funktionshinderservicens socialarbetare i ditt närområde. Du betalar hyra och underhållsavgift för din bostad.
Personal
Till personalen hör sjukskötare, närvårdare, socialhandledare och socionomer. Personalen har erfarenhet och utbildning inom stöd för neuropsykiatriska klienter samt arbete med mentalvårdsklienter, missbrukare och personer med funktionsnedsättningar.
Plats
Rutten till huvudingången
- Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
- Rutten till ingången är skyltad, jämn och tillräckligt bred samt belyst.
Huvudingången
- Ingången är lätt att urskilja och belyst. Ingången har ett tak.
- Vid ingången finns minst 4 trappsteg som svänger med ett räcke på ena sidan.
- Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja och glasdörrarna har kontrastmarkeringar. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. För att öppna dörren ska du trycka på en dörrsummer varefter dörren är lätt att öppna för hand.
I lokalen
- Verksamhetsstället ligger på samma plan som ingången.
- Dörrarna i lokalen är lätta att urskilja. Glasdörrarna har kontrastmarkeringar.
- Det finns en toalett som har angetts som tillgänglig i verksamhetsstället, men den är inte tillräckligt rymlig för en rullstol. Toalettstolen har varken ensidigt eller dubbelsidigt armstöd.
- En annan toalett som har angetts som tillgänglig finns på plan 2.
- Vid servicepunkten finns en fast induktionsslinga.