Vad innebär särskilt stöd och förlängd läroplikt?
Alla barn som är bosatta i Finland har rätt till stöd för inlärningen i förskolan och skolan. Detta stöd har delats upp i tre nivåer: allmänt, förstärkt och särskilt stöd.
Särskilt stöd är det starkaste stöd ett barn kan få. Det omfattar småbarnsfostran samt annat stöd som barnet behöver, såsom att öva vardagsfunktioner. Om barnet har en intellektuell funktionsnedsättning, allvarlig sjukdom eller utvecklas långsammare kan du som förälder ansöka om särskilt stöd.
Utbildningsanordnaren fattar sedan beslut om särskilt stöd i samråd med dig och ditt barn.
I samband med ett beslut om särskilt stöd kan man också besluta om förlängd läroplikt. Syftet med den förlängda läroplikten är att stärka ditt barns förmåga att klara av den grundläggande utbildningen så bra som möjligt.
Förlängd läroplikt kan ordnas på tre olika sätt:
- Ett barn kan börja en tvåårig förskoleundervisning det år då barnet fyller fem år. Efter detta övergår barnet till den grundläggande utbildningen, vilket omfattar årskurserna 1 till 9.
- Ett barn kan börja en ettårig förskoleundervisning det år då barnet fyller sex år. Efter detta övergår barnet till den grundläggande utbildningen, vilket omfattar årskurserna 1 till 9.
- Ett barn kan börja en tvåårig förskoleundervisning det år då barnet fyller sex år. Efter detta övergår barnet till den grundläggande utbildningen, vilket omfattar årskurserna 1 till 9.
Läs mer om särskilt stöd och förlängd läroplikt i förskoleundervisningen (pdf, s.38-40)
Läs mer om förlängd läroplikt på UBS sida (Länk leder till extern tjänst)
Förskoleundervisning
Syftet med förskoleundervisningen är att ge barnet färdigheter och kunskaper som stödjer barnets övergång till den grundläggande utbildningen. Förskoleundervisning kan ordnas på daghem, skola eller på annan lämplig plats.
Vanligen börjar barnet i förskola som sexåring och förskolan pågår i ett år. Förskoleundervisningen för barn som omfattas av den förlängda läroplikten kan också vara två år, och förskoleundervisningen kan inledas antingen vid fem eller sex års ålder. Om du upplever att ditt barn har nytta av den förlängda läroplikten, ska du som barnets vårdnadshavare ansöka om det i god tid.
Läs mer om förlängd läroplikt och ansökan
Att börja skolan
Den grundläggande utbildningen omfattar klasserna 1–9, och är gratis. Majoriteten av barnen börjar i grundskolan på hösten det år barnet fyller sju.
Läs mer om grundläggande utbildning
Som barnets vårdnadshavare har du möjlighet att ansöka om att ditt barn ska börja den grundläggande utbildningen ett år senare än vanligt. Då pågår barnets förskoleundervisning i två år och den grundläggande utbildningen börjar på hösten det år barnet fyller åtta år.
Läs mer om avvikande skolstart
Närskolor och specialskolor
Hos oss i Helsingfors får så många barn som möjligt det stöd de behöver i sin närmaste skola. Alla behoven är individuella, varför det finns olika former av stöd. En elev har t.ex. rätt att gratis få hjälpmedel, assistans och tolkning som behövs för att kunna delta i undervisningen.
Om barnet inte får det nödvändiga stödet i sin närmaste skola, kan det få en plats i en specialskola. I Helsingfors finns 5 specialskolor. Vi ordnar undervisning vid sjukhus på både finska och svenska.
I Helsingfors finns också privata skolor som erbjuder undervisning för barn som behöver särskilt stöd.
Läs om Valteri-skolan(Länk leder till extern tjänst)
Resor till förskolan och skolan
När vissa villkor är uppfyllda kan eleven få ett resekort (HSL) för skolresor.
Om ditt barn inte självständigt klarar av resorna till förskolan och skolan, får barnet skolskjuts. Specialtransport innebär vanligen grupptransport. Personlig transport är också möjlig om det finns ett läkarutlåtande om behovet av sådan transport.
Läs mer om hur man ordnar skolskjuts
Morgon - och eftermiddagsverksamhet
Verksamheten är avsedd för elever i klass 1 och 2 samt barn i övriga klasser som behöver särskilt stöd. Syftet med verksamheten är att erbjuda inspirerande och trygga aktiviteter före och efter skoldagen.
Vi ordnar program på morgnar, eftermiddagar och under skolloven för barn med funktionsnedsättning, autism och även inom specialomsorgsprogrammet.
Kolla in morgon-, eftermiddags- och lovverksamhet för elever med funktionsnedsättning och autism
Blanketter
Här hittar du fostrans- och utbildningssektorns alla blanketter som finns på svenska