Verksamhetscenter Landbo

Verksamhetscentret Landbo har ett trettiotal platser.

Landbo ligger i Östra Helsingfors, i det område som tidigare var Sibbo. Våra klienter är helsingforsare över 18 år som har slutfört grundskolan. Våra lokaler är tillgängliga och finns på ett plan.

Vi använder vi oss av kommunikationsmetoder som stödjer och ersätter tal, såsom bildkommunikation, stödtecken och förståelse av kroppsspråk. Våra klienter kan ha egen utrustning för tal eller kommunikation.

Vår verksamhet har två fokusområden, vilka är kreativ verksamhet och naturnära verksamhet. För den kreativa verksamheten använder vi huvudsakligen återvunnet eller överblivet material.

I den naturnära verksamheten utnyttjar vi den omgivande naturen och vår gård, där vi bland annat odlar nyttoväxter. Målet med den naturnära verksamheten är att upprätthålla välfärden och funktionsförmågan.

Vi har två hemgrupper, Kuusi och Kallio. Våra klienter deltar under veckan mångsidigt i olika grupper, vistas ute och umgås med vänner på verksamhetscentret.

Våra klienter anlitar färdtjänst mellan hemmet och verksamhetscentret. Alldeles intill centret finns en busshållplats där bussen mellan Östra centrum och Landbo stannar. Den tar vi då vi åker på utfärd - eller så använder vi funktionshinderservicens bil. Vi strövar mycket i den närmaste omgivningen.

Kontaktuppgifter

Direktör för serviceenhet Anne Ranki, 09 310 38674, anne.ranki@hel.fi

Personal Grupp Kallio (7.30-16): 09 31041107
Personal Grupp Kuusi (7.30-16): 09 31041107
Kök: 09 31041107

Kommunikationshandledare 09 31041107
Ergoterapeut 09 31041107

Kontaktuppgifter

Landbovägen 2, 00890 Helsingfors Visa tillgänglighetsuppgifter Visa plats på servicekartan
finska
PB 89880, 00099 Helsingfors stad

Hur lång tid tar verksamheten?

Verksamhetens längd beror på dina resurser och målsättningar. Även antalet verksamhetsdagar och deras längd anpassas efter dina behov.

Vad kostar verksamhet dagtid?

Det kostar inget att delta i verksamheten dagtid, men måltiderna är avgiftsbelagda. Verksamhetsstället betalar dina arbetsresor. Om du åker med kollektivtrafik, får du ett HRT-resekort. Om du behöver färdtjänst står verksamheten för kostnaden.

Hur är det i verksamhetscenter Landbo?

Verksamhetscentret Landbo är öppet på vardagar kl. 7.30–16. De flesta av våra klienter kommer vid niotiden på morgonen. Grupperna inleder morgonen med ett infomöte, och efter det deltar du i gruppens aktiviteter. Grupperna kallas exempelvis strövarna, memoaren, sinnet, naturen, kreativa verksamheten och bakgruppen Lampun limppu.

Varje dag skriver och ritar vi i kalendrar med dem som vill, så att de där hemma kan läsa hur dagen har gått.  

Vi äter lunch ca klockan 11. Efter lunchen är det paus. Sedan fortsätter verksamheten i grupp.  
Klockan 14–15 ordnar vi eftermiddagsverksamhet i gruppen Kallio eller Kuusi.

Dagens längd och antalet dagar du är hos oss bestäms individuellt utifrån dina behov och din situation.

Två av handledarna i verksamhetscenter Landbo har utvecklat ett koncept med fokus på självbestämmanderätt, kreativitet, delaktighet och aktivitet (iloagentti).

Syftet är att med kreativa metoder stärka våra klienters självbestämmanderätt, delaktighet och aktivitet samt samtidigt skapa glädje eller godhet i den egna gemenskapen, i grannskapet eller i samhället i stort.

Verksamhetscentrets ILOAgenttius innebär en verksamhet som är lik klienterna. Handledarna fungerar som katalysatorer för idéer och önskemål. Alla klienter har kunskaper, färdigheter och kompetens, som de med individuellt stöd kan dela med sig av till glädje för hela verksamhetscentret.

Kan jag påverka verksamheten?

Vi gör upp personliga mål för dig för dagverksamheten tillsammans med dig och personer som är viktiga för dig, och utvärderar dem regelbundet.

Vårt veckoprogram påverkas av årstiden samt våra klienters önskemål och funktionsförmåga. Varje månad ordnar vi ett klientråd där våra klienter deltar i planeringen av verksamheten. Man kan alltid ge förslag på aktiviteter och evenemang som man är intresserad av.

Personal

Verksamhetscentret Landbo har 11 handledare. Vi har två YH-handledare, sju närvårdare/handledare, en kommunikationshandledare och en ergoterapeut.

Nära naturen

Nära oss finns naturen och skogen. Vi har en stor gård som är tillgänglighetsanpassad för våra klienter. Verksamhetscenter Landbo grundades i augusti 2022. Tidigare fanns här ett dagis.

På vår gård finns parkeringsplatser.

Följ oss på sociala medier

Du kan ta del av vår vardag via sociala medier. Detta är våra konton på Facebook toimintakeskus Landbo(Länk leder till extern tjänst), på Instagram @iloagentit(Länk leder till extern tjänst).

Plats

Landbovägen 2, 00890 Helsingfors
Plats på kartan - Öppna kartan i större format(Länk leder till extern tjänst)

Rutten till huvudingången

  • Alla över 10 bilplatser för rörelsehindrade ligger utomhus över 10 m från ingången. Parkeringsrutans bredd är under 3,6 m.
  • Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
  • Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst.
  • På rutten finns minst 4 trappsteg med räcken på båda sidorna.
  • På rutten finns en över 6 m lång ramp med en avsats med räcken på båda sidorna.

Huvudingången

  • Ingången är lätt att urskilja och belyst. Ingången har ett tak.
  • Vid ingången finns minst 4 trappsteg med räcken på båda sidorna.
  • Vid ingången finns en över 6 m lång ramp med avsats med räcken på båda sidorna.
  • Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är lätt att öppna för hand.

Ingången ""

  • Bilplatserna för huvudingången kan användas även för den här ingången. Avståndet från bilplatser till ingången är under 10 m.
  • Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
  • Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst.
  • Ingången är lätt att urskilja och belyst. Ingången har ett tak.
  • Vid ingången finns minst 4 trappsteg med räcken på båda sidorna.
  • Vid ingången finns en under 6 m lång ramp med ett räcke på vänster sida när man går upp.
  • Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är lätt att öppna för hand.
  • Verksamhetsstället ligger på samma plan som denna ingången.

I lokalen

  • Verksamhetsstället ligger på samma plan som ingången.
  • Dörrarna i lokalen är svåra att överblicka.
  • I verksamhetslokalen finns en tillgänglig toalett.