Sjukdagpenning
Sjukdagpenning kan beviljas personer mellan 16 och 67 år som på grund av sjukdom eller skada inte kan arbeta. Syftet med dagpenningen är att ersätta inkomstbortfall under sjukdomstiden.
Även studerande och arbetslösa kan få sjukdagpenning, som ansöks från FPA. Om du är anställd och arbetsgivaren betalar lön för din sjukdomstid, ansöker arbetsgivaren om sjukdagpenning för dig.
Sjukdagpenning betalas för högst 30 vardagar i sträck. Om du fortfarande är arbetsoförmögen efter denna period kan du ansöka om antingen rehabiliteringsstöd eller sjukpension.
Om du delvis kan arbeta eller studera kan du ansöka om yrkesinriktad rehabilitering. Under rehabiliteringen får du rehabiliteringspenning.
OBS! Sjukdagpenning betalas inte åt en person som blivit skadad som under 15-åring.
Läs mer på FPA:s sida(Länk leder till extern tjänst)
Rehabiliteringsstöd
Rehabiliteringsstöd är ett slags temporär pension åt personer i åldern 16–64 år vilka har en möjlighet att återgå till arbetslivet efter rehabiliteringen. Stödet betalas vanligen först då en person varit sjukledig i ett år. Ansök om rehabiliteringsstöd från FPA. Om du har arbetat innan du blev sjuk kan du också ansöka om stöd hos din arbetspensionsanstalt.
Läs mer om rehabilitering på FPA:s sida (Länk leder till extern tjänst)
Rehabiliteringspenning
Rehabiliteringspenningen tryggar din utkomst medan du rehabiliteras. Du som är 16–19 år kan få stöd från FPA för yrkehabilitering eller medicinsk rehabilitering.
Yrkesinriktad rehabilitering kan hjälpa dig att välja en lämplig utbildning eller ett yrke. Detta kan inkludera träning, studier och att pröva på arbete. Under rehabiliteringen får du ett bidrag. Också partiell rehabiliteringspenning är möjlig om du arbetar på deltid under rehabiliteringen. Ansök om yrkesinriktad rehabilitering från FPA. Om du har arbetat innan du blev sjuk kan du också ansöka om rehabiliteringsstöd hos din arbetspensionsanstalt.
Målet för den medicinska rehabiliteringen är att trygga och förbättra din funktionsförmåga. Under rehabiliteringen får du ett bidrag. Ansök om medicinsk rehabilitering från FPA.
Målet för den medicinska rehabiliteringen är att trygga och förbättra din funktionsförmåga. Under rehabiliteringen får du ett bidrag. Ansök om medicinsk rehabilitering från FPA.
Ansök om medicinsk rehabilitering från FPA(Länk leder till extern tjänst)
Rehabiliteringspenning för unga
Syftet med yrkesinriktad rehabilitering för ungdomar är att hjälpa till med framtidsplanerna och att hitta en inriktning för studier eller arbete. Ungdomar i åldern 16–19 år kan få rehabiliteringspenning för att studera eller annan sysselsättningsfrämjande rehabilitering.
OBS! Du kan inte få studiestöd och rehabiliteringspenning samtidigt.
Läs mer om rehabilitering för unga på FPA:s sida(Länk leder till extern tjänst)
Sjukpension
Personer i åldern 16–64 år som inte kan försörja sig genom arbete på grund av sjukdom eller skada kan få sjukpension. De som är partiellt arbetsföra kan få deltidspension. Sjukpensionen betalas av FPA, eller av arbetspensionsanstalten, om du har arbetat innan du blev sjuk.
Om du är under 20 år får du inte sjukpension innan man undersökt dina möjligheter till yrkesutbildning.
När du fyller 65 får du ålderspension automatiskt. Du behöver inte ansöka om detta hos FPA.
OBS! Du kan inte få handikappbidrag eller barnbidrag om du är sjukpensionär. Om du är på deltidspension kan du få handikappbidrag.
Läs mer om sjukpension(Länk leder till extern tjänst) på FPA:s sida
Ålderspension
Den allmänna pensionsåldern är 65 år. När du fyller 65 börjar du få ålderspension. Pensionen betalas antingen av arbetspensionsanstalten eller FPA. Du som har varit i arbetslivet får pensionen från arbetspensionsanstalten. Om du endast har haft små inkomster kan du också få ålderspension av FPA.
Om du tidigare har varit sjukpensionerad, överför FPA automatiskt dig till ålderspensionen när du fyller 65 år.
OBS! Du kan inte få handikappbidrag och pension samtidigt.
Läs mer om pension på FPA:s sida(Länk leder till extern tjänst)
Vårdbidrag för pensionstagare
Du kan ansöka om vårdbidrag för pensionstagare från FPA om du behöver hjälp i vardagen, såsom med påklädning, att äta och tvätta dig. Bidraget finns i tre klasser och kan betalas till den som är pensionär eller får rehabiliteringsstöd.
OBS! Du kan inte få handikappbidrag och vårdbidrag samtidigt.
Vårdbidraget är inget hinder för stöd för närståendevård.
Läs mer om vårdbidrag på FPA:s sida(Länk leder till extern tjänst)
Handikappbidrag
En person med funktionsnedsättning eller föräldrarna kan ansöka om denna stödform. Barn eller vuxna kan få handikappbidrag om de på grund av en skada eller sjukdom har ett större behov av vård och omsorg. Det ekonomiska stödet är graderat i tre nivåer, som är bas, förhöjt och bidrag på högsta nivån. Bidragsnivån beror på ditt vårdbehov och den övergripande situationen.
Läs mer om handikappbidrag för barn(Länk leder till extern tjänst)
Läs mer om handikappbidrag för personer över 16 år(Länk leder till extern tjänst)
Övriga stöd
Utöver dessa kan du hos FPA ansöka om olika understöd för barnfamiljer, studiestöd, bostadsbidrag, bostadsbidrag för pensionstagare eller utkomststöd.
Läs mer om FPA:s förmåner(Länk leder till extern tjänst)
Hos Helsingfors stad kan du dessutom ansöka om förebyggande eller kompletterande utkomststöd.