Hermans grupphem ligger vid goda kommunikationer i Hermanstad, så att du enkelt kan lära dig självständiga färdigheter även utanför grupphemmet. Fiskehamnens tjänster, såsom hälsostationen och köpcentret Redi, ligger på gångavstånd från grupphemmet.
Grupphemmet finns i samma hus som studentbostäderna, men har en egen ingång. Vi har 12 bostäder fördelat på tre våningar.
Personalen är på plats vardagar kl. 6.30- 21.30 och under veckosluten kl. 7-31.30. Vi har ingen övervakning nattetid, men om det behövs kan du få kontakt med en nattskötare.
Vi har 5 medarbetare såsom handledare, närvårdare och en socionom.
Kontaktuppgifter:
Direktör för serviceenhet Tiina Nordin, 09 3107 3386
Personal: 09 3104 5033
E-post: hermanni.ryhmakoti@hel.fi
Kontaktuppgifter
Hur är det att bo i Hermans grupphem?
Att handleda invånarna mot ett självständigt liv och stödja dem i det är ett av de viktigaste målen för vår handledning. Du får ta ansvar för planeringen av ditt liv och hur du lever.
Handledarna guidar, stöttar och uppmuntrar dig att sköta hushållssysslor, ta hand om dig själv och dina ärenden, upprätthålla och skapa sociala relationer samt att hitta aktiviteter som du tycker om. Samarbetet med dina anhöriga spelar en viktig roll.
Du bor i en egen hyreslägenhet på 1-2 rum, med minikök och badrum. På bottenvåningen finns också ett gemensamt kök, på andra våningen ett kontor för handledarna och på tredje våningen gemensamma utrymmen. På sjätte våningen finns en bastu, som också går att boka.
Vi får hälsovårdstjänster från Polikliniken för personer med utvecklingsstörning och Fiskehamnens hälsostation.
Hur ser vår vardag ut?
Största delen av invånarna jobbar eller deltar i verksamhet dagtid utanför grupphemmet på vardagar.
De gemensamma rummen används flitigt under vardagskvällarna. Där kan du och de andra sitta och prata, spela spel, pyssla eller titta på tv.
Vi ordnar gemensamma utflykter och hemmabio. Vi uppmuntrar invånarna att delta i våra gemensamma aktiviteter även utanför grupphemmet. Hos oss får du delta i att planera fritiden tillsammans med de övriga invånarna. Vi firar födelsedagar och högtider samt ordnar spel-, pyssel- och musikkvällar. Vi håller också regelbundna invånarmöten.
Personal
Vi har en motiverad och skicklig personal, som beaktar dina intressen och behov. Vårt mål är att stötta och hjälpa dig att skapa ett eget liv och fatta självständiga beslut.
Personalen är på plats vardagar kl. 6.30- 21.30 och under veckosluten kl. 7–21.30, och de handleder invånarna i vardagsfunktioner.
Nattetid finns ingen personal på plats, men du kan vid behov få kontakt med en nattskötare per telefon.
Granne med Partitorget och Slakteriet
Hermanstad, nordväst om innerstaden har fått sitt namn efter friherre Herman Standertskjöld-Nordenstam som var aktiv i området på 1800-talet. I början av 1900-talet byggdes trähus i området, där familjerna bodde trångt och lagade maten på vedspis. Det finns inte många trähus kvar.
Området fick sitt nuvarande utseende i betong och tegel på 1950- och 1960-talen Nu för tiden pågår nybyggen särskilt i de södra delarna av Hermanstad och dess industriområden.
Partitorget i Hermanstad är ett centrum för partihandel, och där finns också området Slakthuset med många restauranger och ett eget destilleri. Andra landmärken i området är Huvudstadsregionens återanvändningscentral, som finns i en tidigare anläggning för avfallsförbränning, samt Helsingfors fängelse.
Plats
Rutten till huvudingången
- Hållplatsen för skjutstrafik ligger i närheten av ingången, på en plats varifrån det är lätt att ta sig till trottoaren.
- Rutten till ingången är jämn och tillräckligt bred samt belyst.
- På rutten finns minst 4 trappsteg med räcken på båda sidorna.
- På rutten finns en över 6 m lång ramp med en avsats med ett räcke på ena sidan.
Huvudingången
- Ingången är svår att överblicka.
- Dörrarna vid ingången är lätta att urskilja. Utanför dörren finns tillräckligt med fritt utrymme för att röra sig t.ex. med rullstol. Dörren är tung eller annars svår att öppna.
- Vid ingången finns trösklar som är över 2 cm höga.
I lokalen
- Verksamhetsstället har 3 våningsplan.
- I lokalen finns en hiss som är svår att överblicka med en automatdörr. Hissens nummerknappar kan avläsas med fingrarna. Bottenvåningens knapp är annorlunda än de andra. (Minimimåtten för en tillgänglig hiss är bredd 1,1 m och djup 1,4 m.)
- I lokalen finns trösklar som är över 2 cm höga.
- De inomhus gångvägarna har en under 6 m lång ramp med räcken på båda sidorna.
- Dörrarna i lokalen är lätta att urskilja. Glasdörrarna har kontrastmarkeringar.