Småbarnspedagogik
Ett barn med funktionsnedsättning eller stödbehov kan sättas i ett vanligt daghem, familjedagvård eller specialdaghem.
Småbarnspedagogiken är i huvudsak avgiftsbelagd. Småbarnspedagogikens servicehandledare ger dig mer info om daghemmen.
Läs mer om småbarnspedagogiken
Se hur avgifterna för småbarnspedagogik bildas
Se kontaktuppgifter till småbarnspedagogik och förskola
Barn har rätt till olika stöd och hjälpmedel i småbarnspedagogiken. Dessa är till exempel:
- Utrustning för rörlighet och annan fysisk aktivitet, såsom rullstolsramper och räcken
- hjälpmedel för kommunikation, syn, hörsel, motion eller andra fysiska behov, t.ex. leksaker som stödjer kommunikation och digitala tillämpningar.
Ett barn som behöver det kan också få en assistent på daghemmet.
Läs mer i Helsingfors plan för småbarnspedagogik (2022) (pdf)
Habiliterande småbarnspedagogik
Om ett barn med funktionsnedsättning behöver mer stöd, är det även möjligt att ordna habiliterande småbarnspedagogik. Detta förutsätter att en läkare har konstaterat att det är nödvändigt för barnet och att det finns ett specialomsorgsprogram för barnet.
Läs om specialomsorgsprogram på THL:s sida (Länk leder till extern tjänst)
Habiliterande dagvård är gratis. Funktionshinderservicen betalar resorna för ett barn som har fått ett beslut om habiliterande dagvård.
Dagisresor
Om barnet börjar småbarnspedagogik som inte är i det närmaste daghemmet, kan man ansöka om transportstöd. För längre resor ordnas skjuts vanligen när den plats som erbjudits är bättre för barnet än det närmaste daghemmet. Då är resorna gratis för familjen.
Transportstöd beviljas vanligen inte för resor under tre kilometer. Enligt beslut av småbarnspedagogikens regionchef kan man även få transport för kortare än tre kilometers resor. Så är till exempel fallet när en förälder på grund av sitt hälsotillstånd inte kan föra barnet till dagis. Transport kan ordnas även för kortare sträckor om barnets omfattas av den habiliterande småbarnspedagogiken.
Vård av barn i hemmet
I stället för kommunal, privat eller habiliterande dagvård kan du sköta ditt barn hemma, antingen med hemvårdsstöd eller flexibel vårdpenning
Läs mer om FPA:s stöd för vård av barn (Länk leder till extern tjänst)
Föräldrarna till ett barn som har funktionsnedsättning eller är allvarligt sjukt kan få specialvårdspenning. Detta är en ersättning för inkomstbortfall om en förälder eller vårdnadshavare inte kan arbeta, eftersom hen måste delta i vården eller rehabiliteringen av ett barn under 16 år.
Specialvårdspenning betalas inte om du samtidigt får lön eller något slag av dagpenning från FPA, såsom under graviditet, faderskapspenning, föräldrapenning eller sjukpenning. Om du får specialvårdspenning kan du inte samtidigt få arbetslöshetsdagpenning eller arbetsmarknadsstöd.
Rätt till specialvårdspenning föreligger inte när barnet under dagen är i dagvård eller i skola utanför hemmet. Ett undantag är en situation där föräldern är hemma under ett försök med skol- eller dagvård som baserar sig på den behandlande läkarens bedömning
Läs mer om specialvård på FPA:s sida(Länk leder till extern tjänst)