18–44-vuotiaiden vakavalle koronavirustaudille alttiiden helsinkiläisten koronavirusrokotukset alkavat

18–44-vuotiaat helsinkiläiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila, voivat varata koronarokotusajan.
Sairaanhoitaja antaa asiakkaalle rokotteen. Kuvituskuva.

18–44-vuotiaat helsinkiläiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila, voivat varata koronarokotusajan osoitteessa koronarokotusaika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) torstaista 8.4. klo 16 alkaen. Puhelimitse ajan voi varata ajanvarausnumerosta 09 310 46300 perjantaista 9.4. klo 8 lähtien.

Riskiryhmään 2 kuuluville, tänä vuonna 45 vuotta täyttäville ja tätä vanhemmille rokotusajanvaraus on auennut verkossa eilen ja puhelimessa tänään.

Vaikealle koronavirustaudille altistavia sairauksia tai tiloja ovat:

- jatkuvaa lääkitystä vaativa astma,

- vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti),

- hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila,

- immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen,

- vaikea krooninen maksasairaus,

- tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta,

- keskivaikea tai vaikea uniapnea,

- psykoosisairaus ja

- sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmin vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja nyt rokotettavista ryhmistä saa tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä. Saatavien rokotteiden määrän lisääntymisen myötä rokotuspisteiden aukioloaikoja on laajennettu. Rokotuspisteet palvelevat jatkossa tiistaisin ja torstaisin iltakahdeksaan. Pisteet ovat auki myös lauantaisin.

Rokotuksista kerrotaan tekstiviestillä

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi lähettää tekstiviestin 18-44-vuotiaille riskiryhmään 2 kuuluville henkilöille. Tekstiviesti lähetetään henkilöille, jotka ovat sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana terveytensä vuoksi. Tekstiviesti lähetetään torstaina 8.4.

Tekstiviestissä kerrotaan, että henkilö kuuluu mahdollisesti nyt rokotettavien ryhmään. Henkilöä kehotetaan tarkistamaan, että hän kuuluu rokotettavien ryhmään ja katsomaan ajanvarausohjeet osoitteesta koronarokotus.hel.fi. Tekstiviestin lähettäjätiedoissa lukee HKI SOTE.

Jos henkilö saa tekstiviestin, mutta ei katso kuuluvansa riskiryhmään, hänen ei tarvitse tehdä mitään ja hän voi jäädä odottamaan ikäryhmänsä mukaista rokotusvuoroa myöhemmin tänä vuonna.

Kaikkia nyt sairautensa vuoksi rokotusvuorossa olevia tekstiviesti ei tavoita, sillä osalla on hoitosuhde työterveyshuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Myös joiltakin terveytensä vuoksi sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana olevalta puuttuu puhelinnumerotiedot. Tämän vuoksi koronavirusrokotuksista kerrotaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla.

Tekstiviestin kohdentamisessa käytetään Terveyshyötyarvio-työkalua. Se hyödyntää potilastietojärjestelmän tietoa ja tieteelliseen näyttöön perustuvaa päättelyä.

Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotetta saadaan

Rokotteita annetaan Helsingissä viiveettä aina sitä mukaa kun niitä saadaan.

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien sekä heidän omaishoitajiensa koronarokotukset jatkuvat edelleen. 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista ensimmäisen rokotteen on saanut Helsingissä 89 prosenttia. 75–79-vuotiaista rokotteen on saanut 87 prosenttia ja 70–74-vuotiaista 73 prosenttia.

Sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden (riskiryhmä 1) 16 vuotta täyttäneiden henkilöiden ja rokotusvuorossa olevien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset jatkuvat. Myös kaikki 65–69-vuotiaat voivat hakeutua rokotuksiin.

Helsingissä on käytössä kahta eri rokotetta. Tällä hetkellä 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat rokotetaan AstraZenecan rokotteella. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei anneta henkilöille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Pfizerin rokotteella rokotetaan tällä hetkellä 16–64-vuotiaita. Rokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Toinen aika rokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Saatavaa rokotetta ei voi valita. Rokote on maksuton ja vapaaehtoinen.

Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.