45-64-vuotiaiden vakavalle koronavirustaudille alttiiden helsinkiläisten koronavirusrokotukset alkavat

Tänä vuonna 45–64 vuotta täyttävien helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila, koronavirusrokotukset alkavat pääsiäisen
Koronarokotus.

Tänä vuonna 45–64 vuotta täyttävien helsinkiläisten, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila, koronavirusrokotukset alkavat pääsiäisen jälkeen. Vuonna 1957–76 syntyneet riskiryhmään 2 kuuluvat helsinkiläiset voivat varata rokotusajan osoitteessa koronarokotusaika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tiistaista 6.4. klo 16 alkaen. Ajanvaraus alkaa ajanvarausnumerossa 09 310 46300 keskiviikkona 7.4. klo 8.

Vaikealle koronavirustaudille altistavia sairauksia tai tiloja ovat
- jatkuvaa lääkitystä vaativa astma,
- vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti),
- hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila,
- immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen,
- vaikea krooninen maksasairaus,
- tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta,
- keskivaikea tai vaikea uniapnea,
- psykoosisairaus ja
- sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Tarkemmin vakavalle koronavirustaudille altistavista sairauksista ja nyt rokotettavista ryhmistä saa tietoa osoitteessa koronarokotus.hel.fi.

Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai Helsingin kaupungin potilastietojärjestelmästä. Jos rokotukseen tuleva ei ole sairautensa vuoksi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen asiakas tai Kanta-palvelun tietoihin pääsyä ei ole, vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila pyydetään todistamaan muulla tavoin, kuten sairaskertomuksen kopiolla.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Tekstiviesti riskiryhmään kuuluville

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi lähettää tekstiviestin 45-69-vuotiaille riskiryhmään 2 kuuluville henkilöille. Tekstiviesti lähetetään henkilöille, jotka ovat sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana terveytensä vuoksi. Tekstiviesti lähetetään tiistaina 6.4.

Tekstiviestissä kerrotaan, että henkilö kuuluu mahdollisesti nyt rokotettavien ryhmään. Henkilöä kehotetaan tarkistamaan, että hän kuuluu rokotettavien ryhmään ja katsomaan ajanvarausohjeet osoitteesta koronarokotus.hel.fi. Tekstiviestin lähettäjätiedoissa lukee HKI SOTE.

Jos henkilö saa tekstiviestin, mutta ei katso kuuluvansa riskiryhmään, hänen ei tarvitse tehdä mitään ja hän voi jäädä odottamaan ikäryhmänsä mukaista rokotusvuoroa myöhemmin tänä vuonna.

Tekstiviesti lähtee äidinkielen mukaan joko suomeksi tai ruotsiksi. Henkilöt, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi, saavat tekstiviestin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kaikkia nyt sairautensa vuoksi rokotusvuorossa olevia tekstiviesti ei tavoita, sillä osalla on hoitosuhde työterveyshuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Myös joiltakin terveytensä vuoksi sosiaali- ja terveystoimen asiakkaana olevalta puuttuu puhelinnumerotiedot. Tämän vuoksi koronavirusrokotuksista kerrotaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla.

Tekstiviestin kohdentamisessa käytetään Terveyshyötyarvio-työkalua. Se hyödyntää potilastietojärjestelmän tietoa ja tieteelliseen näyttöön perustuvaa päättelyä.

Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotetta saadaan

Rokotteita annetaan Helsingissä viiveettä aina sitä mukaa kun niitä saadaan.

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien sekä heidän omaishoitajiensa koronarokotukset jatkuvat edelleen. 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista ensimmäisen rokotteen on saanut Helsingissä 88 prosenttia. 75-79-vuotiaista rokotteen on saanut 85 prosenttia ja 70–74-vuotiaista 62 prosenttia.

Myös sairautensa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden (riskiryhmä 1) 16 vuotta täyttäneiden henkilöiden ja rokotusvuorossa olevien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset jatkuvat. 65–69-vuotiaiden rokotusajanvaraus alkoi eilen.

Helsingissä on käytössä kahta eri rokotetta. Tällä hetkellä 65-vuotiaille ja tätä vanhemmille annetaan ensisijaisesti AstraZenecan rokotetta. Pfizerin rokotetta voidaan käyttää 16 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien rokottamiseen. Rokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. Toinen aika rokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Saatavaa rokotetta ei voi valita.

Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, suositellaan rokotuksen ottamista kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta.