Helsingissä jaettava talousvesi oli laadultaan hyvää vuonna 2021. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valvoo Helsingin talousveden laatua. Talousveden toimittaa koko pääkaupunkiseudun alueelle Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, HSY.
HSY vesihuollolla on Helsingin alueella kaksi talousvettä valmistavaa laitosta, Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos sekä Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitos. Talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä. Molemmilla laitoksilla vedenpuhdistusprosessi on samanlainen, ja laitoksista toimitetaan vettä myös Espooseen, Kauniaisiin ja Vantaalle.
Talousveden mikrobiologiset ja kemialliset laatuvaatimukset täyttyivät kaikissa valvontatutkimusnäytteissä ja laatutavoitteet suurimmassa osassa näytteitä.
Raudan laatutavoitearvo ylittyi 13 valvontanäytteessä, mutta ylityksellä ei ollut terveysvaikutuksia. Todennäköisiä syitä raudan laatutavoitearvojen ylityksiin olivat vähäiset virtaamat ja saostumat putkistoissa. Kiinteistöjen putkistoista otetut näytteet eivät aina kuvaa verkostoveden laatua. Rautapitoisuus voi vaikuttaa myös veden sameuteen ja väriin. Korkeita väri- ja sameusarvoja todettiin osassa näytteistä, joissa rautapitoisuus oli koholla.
HSY:n Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen perusparannustyöt, laitoksen kapasiteetin nosto ja aktiivihiililaitoksen saneeraus ovat edellyttäneet aktiivihiililaitoksen ja UV-desinfioinnin poistamista käytöstä. Toiminnan muutos on terveydensuojeluviranomaisen hyväksymä. Perusparannustöiden aikana veden laatua on seurattu tehostetusti.
Perusparannustöihin liittyen todettiin heterotrofisen pesäkeluvun kasvua muutamissa näytteissä aktiivihiililaitoksen ja UV-desinfioinnin ohituksen aikana elo- ja syyskuussa. Hetetrofisen pesäkemäärän nousulla ei ollut terveysvaikutuksia.
HSY vesihuollon toimittaman talousveden laatua seurataan määrittämällä valvontatutkimusnäytteistä mikrobiologisia ja kemiallisia muuttujia viikoittain. Helsinkiin toimitetusta talousvedestä otettiin vuonna 2021 yhteensä 390 valvontanäytettä, joista 11:stä tutkittiin lisäksi muun muassa raskasmetalleja. Vesilaitoksilta lähtevästä vedestä otettiin 16 näytettä, josta määritettiin nitriittipitoisuus. Raakavedestä otettiin 22 näytettä, joista määritettiin muun muassa arseeni. Näiden lisäksi otettiin 12 uusintanäytettä laadun varmentamiseksi kemiallisten ja mikrobiologisten laatutavoitearvojen ylitysten vuoksi.
Kuva: Helsingin kaupunki