Kallion kävely-ympäristön laatua parannetaan – kerro näkemyksesi ehdotuksesta

Kallion kävely-ympäristön laatua parannetaan – kerro näkemyksesi ehdotuksesta
Suunnitelmaa havainnollistava kuvasovitus, näkymä Fleminginkadulta pohjoiseen. Kuva: Voima Graphics Oy

Kävely-ympäristön laatuun painottuvan työn laatiminen nousi esiin Kallion,  Alppiharjun ja Sörnäisten yleisten alueiden

suunnitelman
 vuorovaikutuksen yhteydessä syksyllä 2021. Palautteessa toivottiin myös Kallion katuistutusten ja katupuiden lisäämistä. Kaupungin toimeksiannosta laadittu ideatasoinen ehdotus Kallion kävely-ympäristön laatu  toimii jatkossa laadittavien katusuunnitelmien ja asemakaavan muutoshankkeiden pohjana sekä jatkovaiheen suunnittelutyössä.

Tiiviisti rakennetuilla alueilla katutilat ovat merkittävää julkista ulkotilaa. Kävely on kantakaupungin tärkein kulkumuoto ja kävellessä voi parhaiten nauttia julkisen tilan viihtyisyydestä tai toisaalta kärsiä, jos tila ei miellytä. Viime vuosina katujen käyttöä on uudistettu rohkeasti eri puolilla maailmaa. Katutilojen uudelleen järjestelyistä ja autoliikenteen roolin pienentämisestä on monia hyviä esimerkkejä. 

Ehdotuksessa on testattu, miten ideat soveltuisivat Kallion kaupunginosan katutilaan. Työn tavoitteena on ollut tutkia, voiko liikennettä uudelleen järjestelemällä luoda mahdollisuuksia nykyistä elämyksellisemmälle ja viihtyisämmälle katutilalle. 

Tuloksena on syntynyt ehdotus kehitettävästä katuverkosta sekä luonnokset kahdesta eri tavalla kehitettävästä katutyypistä –liikekatu ja vihreä katu. Liikekadulle tuotaisiin lisätilaa jalankululle, terasseille, istutuksille ja pyöräpysäköinnille. Vihreälle kadulle puolestaan lisättäisiin vehreyttä muodostaen puistokatumaisia viheryhteyksiä puisto- ja viheralueiden välille. Aukiotiloja ja väljiä risteysalueita kehittämällä saataisiin lisätilaa kävelijöille.

Kerro kantasi -kyselyssä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) esitetään kysymyksiä katutilojen muutoksen suunnasta. Onko jalankulun, pyöräliikenteen ja autoliikenteen edellytykset otettu riittävän hyvin ja oikealla painotuksella huomioon? Entä onko esitetty viheralueiden ja katuvihreän määrä oikein mitoitettu? Kysely on avoinna 27.3. asti.