Kaupunginhallitukselta lausunto Suomen romanipoliittisesta ohjelmasta 2023–2030

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 14.11. antaa sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon Suomen romanipoliittisesta ohjelmasta 2023–2030. Kaupunginhallituksen mukaan romanipoliittisen ohjelman läpileikkaavat periaatteet romanien yhdenvertaisuudesta, osallisuudesta ja osallistumisesta sekä syrjinnän poistamisesta ovat myös Helsingin kaupungin näkökulmasta tärkeitä tavoitteita. 
Kaupungintalon sisäänkäynti. Kuva: Sakari Röyskö
Kaupungintalon sisäänkäynti. Kuva: Sakari Röyskö

Kattavasti toteutuessaan ohjelma edistää merkittävästi romanien yhteiskunnallista asemaa, yhdenvertaista palveluihin ja työelämään pääsyä sekä osallisuutta. 

Lausunnossaan kaupunginhallitus nostaa muun muassa esiin, että sukupuolten tasa-arvon näkökulma ei kuitenkaan juuri näy ohjelmassa eikä toimenpiteiden tasolla ole huomioitu esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien romanien aseman parantamista. Myös pääväestön asenteisiin ja yhteiskunnan rakenteisiin kohdistuvia toimenpiteitä voisi olla lausunnon mukaan ohjelmassa enemmän.

Suomen romanipoliittisen toimintaohjelman 2023-2030 luonnos on valmisteltu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja eri toimijoiden yhteistyönä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta ja perustuu EU:n strategiseen puiteohjelmaan romanien yhdenvertaisuudesta, osallisuudesta ja osallistumisesta.

Kaupunginhallitus päätti lisäksi esittää kaupunginvaltuustolle kahden ryhmäaloitteen sekä useiden valtuutettujen jättämien aloitteiden hyväksymistä. Aloitteet etenevät valtuuston käsittelyyn.