Helsingfors stadsfullmäktige gav utlåtande om programmet för romsk politik i Finland 2023–2030

Stadsfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 14.11 att ge ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet om programmet för romsk politik i Finland. Enligt stadsstyrelsen är de genomgående principerna i programmet för romansk politik om romernas jämlikhet, delaktighet och deltagande samt om undanröjning av diskriminering viktiga mål även för Helsingfors stad.
Stadshuset. Bild: Sakari Röyskö
Stadshuset. Bild: Sakari Röyskö

Om programmet genomförs i stor omfattning främjar det på ett betydande sätt romernas samhälleliga ställning, jämställda tillträde till tjänster och arbetsliv samt delaktighet.

I sitt utlåtande lyfter stadsfullmäktige fram bland annat att frågan om jämställdhet mellan könen just inte kommer fram i programmet, och på åtgärdsnivå har man inte beaktat till exempel romer som tillhör könsminoriteter och sexuella minoriteter och behovet att förbättra deras ställning. Enligt utlåtandet kunde det i programmet också ingå mer åtgärder som riktar sig mot majoritetsbefolkningens attityder och samhällets strukturer.

Utkastet till programmet för romsk politik i Finland 2023–2030 har utarbetats på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet i samarbete mellan Institutet för hälsa och välfärd och olika aktörer och baserar sig på EU:s strategiska ram för romers jämlikhet, inkludering och deltagande.

Stadsstyrelsen beslutade också föreslå att stadsfullmäktige ska godkänna tre gruppmotioner och flera motioner väckta av fullmäktigeledamöter. Motionerna går vidare till behandling i fullmäktige.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här.